RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Terror i Tunisia kan være hevnangrep fra IS

Politifolk med hunder under terroraksjonen ved nasjonalmuseet i Tunis.
Politifolk med hunder under terroraksjonen ved nasjonalmuseet i Tunis. Foto: Zoubeir Souissi (Reuters / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Terroren i Tunisia kan ha vært et hevnangrep etter at en IS-leder ble drept i nabolandet Libya, ifølge lokale medier.

Spekulasjonene i tunisiske medier omtales av den britiske avisa Daily Telegraph , som peker på at IS-lederen Ahmed Rouissi skal ha blitt drept i den libyske byen Sirte i helgen.

Ifølge tunisiske sikkerhetskilder ble Rouissi drept i kamp. Han skal også ha hatt en viktig posisjon i den væpnede tunisiske islamistgruppen Ansar al-Sharia.

Minst 17 turister og to tunisiere ble drept da væpnede menn gikk til angrep og tok gisler ved nasjonalmuseet i Tunis onsdag. Flere enn 40 mennesker ble såret.

Leter etter medskyldige

To gjerningsmenn ble drept av politiet, som mener flere personer kan ha deltatt i terroraksjonen. Etterforskningen pågår for fullt for å spore opp eventuelle medskyldige.

Også den norske Midtøsten-forskeren Knut S. Vikør tror det er mulig at gjerningsmennene kan ha hatt forbindelser til Libya.

- Vi vet foreløpig ikke hvem som står bak, men det vil ikke være unaturlig å rette blikket mot gruppen Ansar al-Sharia, som har vært aktive i både Tunisia og Libya, sa historieprofessoren til Aftenposten onsdag.

Ahmed Rouissi, som altså skal ha spilt en viktig rolle både i IS og Ansar al-Sharia, anklages for å ha stått bak en rekke bombeangrep og drap i Tunisia.

- I krig med terrorismen

Turister fra Japan, Italia, Colombia, Australia, Frankrike, Polen og Spania ble drept i angrepet i Tunis. Det ble først meldt at fem japanere var drept, men japanske myndigheter opplyste senere at det riktige antallet var tre.

- Vi er i krig med terrorismen, men vil ikke la oss skremme, sa Tunisias president Beji Caid Essebsi i en TV-sendt tale onsdag.

Det er frykt for at angrepet vil kunne ramme den tunisiske turistnæringen, som utgjør en viktig del av landets økonomi.

- Et angrep som dette, kan ramme den sårbare overgangen i Tunisia, særlig turistnæringen, sier den lokale politiske analytikeren Nourredine Mbarki.

Tunisia regnes som det eneste landet der folkeopprøret under den arabiske våren i 2011 førte til en vellykket demokratisk prosess. Situasjonen i Tunisia påvirkes imidlertid av uroen i nabolandet Libya, som har vært preget av kaos siden diktatoren Muammar Gaddafi i 2011 ble styrtet av opprørere med luftstøtte fra Norge, USA og andre NATO-land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere