*Nettavisen* Nyheter.

- Terrorister kan lage atombombe

- Å lage et våpen av Hiroshima-størrelse er dessverre ikke så vanskelig som man skulle ønske, sier Norges fremste ekspert på kjernefysisk terrorisme.

08.09.05 14:16

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk institutt Morten Bremer Mærli har skrevet doktorgrad om terrorister og kjernevåpen og har bakgrunn i kjernefysikk. Mærli advarer om farene ved at det internasjonale samarbeidet om ikke-spredning nå står i stampe.

- I dagens situasjon er det et kjempeparadoks at man lar regimet for å sikre disse våpnene og materialene forvitre, sier Mærli.

Hiroshima-størrelse
Det er allerede brukt biologiske og kjemiske våpen i terrorangrep. Det mest kjente tilfellet er Tokyoangrepet i 1995 da en dommedagssekt brukte saringass på T-banen.

- Når det gjelder biologiske angrep har man anthraxangrepet i USA, som sannsynligvis ble gjennomført av en insider, altså noen som jobbet ved det amerikanske forsvarsprogrammet mot biovåpen, sier Mærli.

Spørsmålet er nå om terroristene er klare til å bruke kjernevåpen.

- Hvis de har tilgang på anriket uran kan de komme til å kunne lage enkle kjernevåpen av Hiroshima-typen. Det krever en viss kompetanse for å greie det, men det å lage et våpen av Hiroshima-størrelse er dessverre ikke så vanskelig som man skulle ønske, sier Mærli.

Al-Qaida ville skaffe
- Jeg tror terroranslag med kjernevåpen er lite sannsynlig, men ikke at sjansen er lik null, sier Mærli.

Det finnes dokumentasjon på at Al-Qaida prøvde å skaffe seg spaltbart materiale flere ganger på 90-tallet.

- Det er også funnet svært enkle skisser av kjernevåpen i Al-Qaida-leire i Afghanistan, sier Mærli.

Det er ifølge ham ikke noe som tyder på at terrorgruppen besitter slike materialer i dag.

Mærli mener det er viktig å få til et godt internasjonalt avtaleverk for å sikre og ødelegge våpen og materialer av denne typen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtalene kollapset
Tilsynskonferansen for ikke-spredningsavtalen kollapset i mai uten at partene kom til enighet om hvordan atomvåpen og kjernefysisk materiale skal sikres. I 2000 vedtok medlemslandene under ikke-spredningsavtalen et handlingsprogram for nedrustning og ikke-spredning med 13 konkrete steg som skulle gjennomføres.

- Fem år senere har amerikanerne brutt de fleste av disse stegene. De ønsker ikke å være bundet av avtaler som begrenser deres handlingsrom, sier Mærli.

- Så lenge man ikke vil redusere våpenlagrene og lagrene av spaltbart materiale, får man gjort veldig lite med trusselen om nukleær terrorisme, sier han.

3,7 millioner kilo uran og plutonium
Under den kalde krigen ble det produsert mer enn 3,7 millioner kilo anriket uran og plutonium for militære formål. Grovt sett tilsvarer dette kanskje en kvart million kjernevåpen.

Selv om det kan finnes grupper som har interesse av å sikre seg disse materialene tror Mærli et kjernefysisk terroranslag er lite sannsynlig i dagens situasjon.

- Terrorister kan komme langt med konvensjonelle midler. Bruk av kjemiske, biologiske eller nukleære materialer krever en helt annen type trening, kompetanse og logistikk. Dette gjør muligheten for å oppdages mye større.

Her kan du lese handlingsplanen for ikke-spredning og nedrustning vedtatt i 2000. (Rull ned til Artikkel VI paragraf 15 for å lese om de 13 stegene.)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.