*Nettavisen* Nyheter.

- Terrorkrig undergraver menneskeretter

Foto: (AFP/Scanpix)

Den amerikanskledede krigen mot terror har ført til det mest langvarige angrepet på menneskerettigheter og internasjonal lov på 50 år, skriver Amnesty International i sin årsrapport. Er du enig?

26.05.04 09:47

- Den amerikanske administrasjonens globale sikkerhetsagenda har spilt fallitt, savner enhver visjon og er berøvet for prinsipper, sier generalsekretær Irene Khan i forordet til årsrapporten som Amnesty International legger fram onsdag.

- Det finnes ingen annen vei til varig sikkerhet enn gjennom respekt for menneskerettighetene, understreker Khan.

Fakta om Amnestys årsrapport:

* Amnesty International dokumenterer i sin årsrapport brutale overgrep begått av myndighetene i 155 land, samt av væpnede grupper i 35 land.

* Afrika preges av væpnede konflikter, politisk undertrykkelse, forfølgelse av menneskerettsforkjempere, vold mot kvinner og utpreget rettsløshet. Mange av kontinentets regimer nekter sine innbyggere grunnleggende sivile, politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter.

* På det amerikanske kontinent ofrer de fleste regimer menneskerettighetene i sikkerhetens navn. USA benytter vilkårlige og uforholdsmessige metoder i sin såkalte krig mot terror, og undergraver både den amerikanske grunnloven og folkeretten.

* Også i Asia og Stillehavsregionen benytter mange land krigen mot terror som påskudd for å begrense innbyggernes rettigheter. Blant disse er Kina, India, Pakistan, Malaysia og Thailand. Væpnede konflikter bidrar til å forverre situasjonen i mange land, blant dem Afghanistan der også den NATO-ledede ISAF-styrken gjør seg skyldig i overgrep.

*I Europa og Sentral-Asia bidrar forenklet retorikk omkring sikkerhet, immigrasjon og asyl, til økt rasisme og diskriminering. EU mangler vilje til å påtale menneskerettsbrudd innenfor unionen, og benytter i likhet med resten av regionen den såkalte krigen mot terror til å undergrave menneskerettighetene.

* I Midtøsten kostet krigen i Irak og konflikten mellom Israel og palestinerne stadig flere ofre. Amnesty anklager okkupasjonsstyrkene i Irak for omfattende overgrep mot sivilbefolkningen. Israel anklages for overdreven maktbruk mot ubevæpnede sivile, utenomrettslige henrettelser og kollektive straffetiltak mot palestinerne. (NTB)

«Blind jakt på sikkerhet»
Khan fordømmer terrorangrep fra grupper som al-Qaida, men kritiserer de mektige regjeringene i den amerikanskledede «koalisjonen av villige» for å overse internasjonal lovgivning og å ofre menneskerettigheter i en «bind jakt på sikkerhet».

- USA og deres allierte hevder å kjempe i Irak for å beskytte menneskerettighetene, men de undergraver åpent menneskerettighetene i sin "krig mot terror", påpeker Khan.

- Krigen i Irak ble tilsynelatende startet for å redusere trusselen fra masseødeleggelsesvåpen, samtidig som verden flommer over av håndvåpen og konvensjonelle våpen som dreper over en halv million mennesker i året, fortsetter Amnestys generalsekretær.

Vil ikke nå FNs mål
Khnan sier også at FNs utviklingsmål for det nye årtusenet, som å redusere barnedødelighet og å halvere antall mennesker som ikke har tilgang på rent vann, ikke vil bli nådd fordi resurser i stedet blir brukt i krigen mot terror.

- Som om ikke dette er nok; som et ledd i sin såkalte "krig mot terror" har mange land også lempet på sine restriksjoner for våpeneksport til regjeringer som har et skremmende ry når det gjelder menneskerettigheter, blant dem Colombia, Indonesia, Israel og Pakistan. Den ukontrollerte våpenhandelen gjør oss alle mer utsatt både i krig og fred, sier Khan.

Gjør krigen mot terror verden til et bedre eller verre sted å være? Diskuter her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag