*Nettavisen* Nyheter.

- Ti drept i gisselaksjon

Opptil ti mennesker kan være drept etter at 15-20 væpnede kvinner og menn onsdag stormet en skole i russiske Nord-Ossetia. Angriperne holder opptil 400 gisler, halvparten av dem er skoleelever. Lokale myndigheter forhandler nå med gisseltakerne. Se ekstra nyhetssending på web-TV.

01.09.04 14:05

Angrepet på skolen skjedde på det som er første skoledag i Russland, og det er ifølge nyhetsbyrået AP sannsynlig at en rekke foreldre som fulgte sine barn til skolen også befant seg på området da skolen ble angrepet.

Flere gisler drept
Nyhetsbyrået Interfax melder at mellom 15 og 20 kvinner og menn deltok i angrepet, mens det ifølge Reuters er tatt rundt 400 gisler, men meldingene om antallet gisler varierer. Rundt halvparten av gislene er skoleelever. Gislene holdes nå i gymsalen på skolen.

Ubekreftede meldinger går ut på at 15 eller 50 skoleelever klarte å rømme fra skolen etter å ha blitt holdt som fanger i flere timer.

Flere gisler er drept, ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass. Det skal elever som har klart å ringe til sine foreldre fra skolen ha fortalt. En mann skal også ha blitt drept i skuddvekslinger mellom politiet og gisseltakerne.

Truer med å sprenge skolen
Flere av gisseltakerne har på seg selvmordsbelter, bekrefter lokale myndigheter.

Gisseltakerne truer med å sprenge skolen i lufta hvis politiet forsøker å storme den. De har forlangt å få snakke med lokale myndigheter og med barnelegen Leonid Roshal, som assisterte gislene som ble holdt til fange i Dubrovka-teateret i Moskva i 2002.

Ifølge Interfax satte gisseltakerne fri en kvinne, som hadde med seg kravet på en lapp. Kravene er ikke offentliggjort, men ifølge Itar-Tass skal gisseltakerne ha krevd at flere opprørere som ble arrestert etter et angrep i juni, skal løslates.

Interfax melder også at samtaler mellom gisseltakerne og lokale myndigheter har startet, men dette er ikke offisielt bekreftet.

Tsjetsjenia
Det er heller ikke kjent hvem gisseltakerne er, selv om de fleste observatører antar at det kan være tsjetsjenske separatister.

Gisselaksjonen skjedde i byen Beslan i den russiske delrepublikken Nord-Ossetia. Beslan ligger om lag 15 kilometer nord for den nordossetiske hovedstaden Vladikavkaz. Delrepublikken grenser til Tsjetsjenia.

Diskuter saken her!

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.