- Tilbakeslag for Libanon

Midtøsten-ekspert mener konflikten vil få store konsekvenser for den vanlige libaneser som opplevde lyse fremtidsutsikter for bare ett år siden.

13.07.06 14:46

Midtøsten-forsker ved NUPI, Kari Karamé, sier til TV 2 Nettavisen at konflikten mellom Israel og Libanon vil få store konsekvenser for Libanon.

- Det er bare ett år siden Syria trakk seg ut fra Libanon. Da trodde man at det skulle bli en lysere fremtid for landet, så dette er en kjempenedtur, sier Karamé til TV 2 Nettavisen.

Forferdelig tilbakeslag
Hun forteller at dette er et forferdelig tilbakeslag for den vanlige libaneser som har det vanskelig økonomisk. De taper blant annet mye penger på at turistene nå uteblir. Et annet problem er at denne konflikten vil resultere i at de unge og velutdannede menneskene i Libanon reiser ut av landet, og det er allerede stor utflytting fra før av.

Hizbollah blir ofte delt inn i en militant og en sivil del, i og med at Hizbollah har to ministere i samarbeidsregjeringen, men det er i realiteten vanskelig å skille på dem.

- De fleste i regjeringen ønsker nok at Hizbollah skal være et politisk parti og ikke en frigjøringsbevegelse, og at hæren skal ta seg av dette, sier Karamé.

Moderate menn
Hun sier at man må regne med at den libanesiske regjeringen vil komme frem til en løsning, og hun setter sin lit til regjeringsmedlemmene som ikke er en del av Hizbollah. Karamé sier at regjeringspartene i Libanon antageligvis nå sitter i forhandlinger.

- Både statsministeren og forsvarsministeren er moderate menn som tilhører et annet parti, og det er sikkert mange forhandliger i regjeringen for å løse floken, hvilket betyr å få de israelske soldatene tilbake til Israel, sier hun.

Tjener ikke soldatenes sak
Israel har trappet opp offensiven mot Libanon i løpet av torsdagen og blant annet bombet en flystripe i Beirut, samt andre sivile mål. Karamé forstår at bortføringen av to israelske soldater har vært et sjokk for Israel, med tanke på at det er bare noen uker siden en israelsk soldat ble bortført av militante palestinere. Likevel mener hun det er galt å angripe sivilbefolkningen i Libanon uten å gjøre et forsøk på å forhandle med Hizbollah.

- Dette er veldig dramatisk, og det er vanskelig å se hvorfor man bruker så kraftig midler før man forsøker å forhandle. Jeg kan ikke se at dette tjener de israelske soldatenes sak, sier hun.

200 fanger løslatt
Dette er ikke første gang Hizbolla bruker israelske soldater som pressmiddel mot Israel. Karamé forteller at det var en noe tilsvarende handling i 2000. Da var det to israelske soldater og en etterretningsmann som var såret og ble tatt til fange av Hizbollah. Soldatene døde, men likevel ble det forhandlinger som resulterte i en byttehandel mellom Israel og Libanon. Det endte med at over 200 libanesiske fagner ble løslatt i bytte mot de tre døde israelerne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.