RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tilbaketrekkingen er i rute

Foto: ALI YUSSEF (AFP)
Sist oppdatert:
Etter 2011 er det kanskje bare noen titalls amerikanske soldater igjen i Irak, ifølge USAs regjering.

De gjenværende soldatene vil etter planen være underlagt ambassaden i Bagdad.

- Jeg snakker om noen titalls eller noen hundre, sier Anthony Blinken, sikkerhetsrådgiver for visepresident Joe Biden.

I dag er det 64.000 amerikanske soldater i Irak, men antallet vil synke raskt de neste årene. Og amerikanske myndigheter insisterer på at nedtrappingen så langt går som planlagt.

Irak advarer

Iraks militære ledelse advarer imidlertid mot å hente soldatene hjem allerede etter 2011.

- Hvis jeg ble spurt om tilbaketrekking, så ville jeg sagt til politikerne at den amerikanske hæren må være her inntil den irakiske hæren er helt klar i 2020, sier generalløytnant Babaker Zerbari til nyhetsbyrået AFP.

Store tap

Utspillet kommer dagen etter at elleve personer, hvorav åtte irakiske soldater, ble drept da de ble lurt inn i et minelagt hus av bevæpnede opprørere.

Bevæpnede opprørere gikk først til angrep med skytevåpen på soldatenes vaktpost i byen Sadiya i Diyala-provinsen nordøst for Bagdad. Deretter flyktet de inn i en bygning like ved.

Da soldatene fulgte etter kollapset huset i en eksplosjon. Like etterpå smalt det igjen, forteller militæroffiseren Mohammed Ibrahim. Tre sivile, to kvinner og en mann, ble også funnet drept.

Ifølge irakiske myndigheter steg antallet sivile ofre for volden i Irak nesten til det dobbelte i juli i forhold til måneden før. Noe som tyder på at opprørsgrupper forsøker å utnytte den spente situasjonen som har oppstått i Bagdad forut for tilbaketrekningen.

Washington vil redusere antallet amerikanske soldater til rundt 50.000 innen 31. august, da alle formelle kampstyrker skal være ute av landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere