*Nettavisen* Nyheter.

- Tilbudt 900.000 for å holde kjeft

Foto: Scanpix

- Barack ville møte meg i all hemmelighet, på et trygt sted, sier omstridt pastor.

25.05.12 15:31

Barack Obamas pastor i en Chicago-menighet, Jeremiah Wright, skapte hodebry under Demokratenes nominasjonsprosess i 2008, da det lekket ut i media at pastoren fordømte USA i en av sine prekener.

Den omstridte preken ble slått opp i alle landets medier, og satte presidenthåpet Obama i et dårlig lys.

I en ny bok om president Barack Obama, The Amateur, skriver forfatter Ed Klein at pastor Wright ble tilbudt en bestikkelse fra Obamas valgkampapparat i 2008 mot å holde en lav profil.

- Etter at media gikk løs på meg, så mottok jeg en e-post med tilbud om penger mot å avstå fra å holde prekener fram til presidentvalget i november, forteller Wright i et intervju med forfatteren.

- Hvem sendte e-posten? spør Klein.

- Det var en av Obamas næreste venner, svarer han.

- 900.000 kroner
Wright hevder i boken at han ble tilbudt en bestikkelse på 150.000 dollar, som utgjør 900.000 kroner i dagens kurs.

Wright sier han aldri mottok noe konkret tilbud om bestikkelse direkte fra Obama, men hevder de to hadde et møte.

- Barack ville møte meg i all hemmelighet, på et trygt sted, forteller Wright til forfatteren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mike Keefe, The Denver Post

Obama skal angivelig ha bedt pastoren om å ta en pause fra prekestolen fram til presidentvalget. Obama skal ha fryktet at pastoren kunne påføre valgkampen enda mer skade om Wright fortsatte med sine omstridte prekener.

Anklagene om bestikkelsen har fått noe dekning i amerikanske medier. Men ellers har Kleins omstridte bok fått særdeles liten omtale i den seriøse delen av pressen.

Boken er imidlertid svært populær blant amerikanske lesere. Forlaget kunngjorde denne uken at boken vil toppe The New York Times’ bestselgerliste 3. juni.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etterlyser skitne knep
Flere røster i Det republikanske partiet mener Mitt Romneys valgkampapparat nå må bruke påstandene i boken for alt det er verdt.

Forretningsmannen Donald Trump gikk blant annet ut på CNN onsdag og sa at republikanerne må begynne å bruke skitne knep mot Obama, og henviste direkte til den angivelige bestikkelsen.

Så langt har ikke Romneys valgkamp brukt påstandene i boken som skyts mot presidenten. Men andre løse grupperinger kan komme til å benytte seg av dette i tiden framover.

En høyesterettsavgjørelse i USA har nemlig banet vei for at private grupperinger kan bruke ubegrenset med penger i valgkampen til å drive svertekampanjer mot presidentkandidatene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

- Viktig ideologisk kursvalg
USA-ekspert Svein Melby utelukker ikke at de såkalte Super Pac-ene (political action committee) vil utnytte omstridte bokpåstander for å svartmale Obama.

- Men jeg tror at Obama og Romneys kampanje ikke vil gi seg i kast med sånne ting som Obamas fødselsattest eller denne tingen som ble slått opp av Washington Post om at Romney var en mobber på high school, sier leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, til Nettavisen.

- Bak all denne støyen ligger det et viktig ideologisk kursvalg for amerikanske velgere, sier han.

- Jeg tror det blir et viktig politisk og ideologisk oppgjør mellom Obama og Romney - et klassisk oppgjør mellom en liberal og en konservativ kandidat om regjeringens plass i det politiske systemet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Carlos Osorio (Ap)

Sterk stat mot kapitalisme
- Obama er av den oppfatning at USA er nødt til å være bedre organisert med en klarere økonomisk strategi enn det man har hatt tidligere. Og for å få til det mener han at den føderale regjeringen må spille en sentral rolle, sier Melby.

Romney er imidlertid opptatt av at det er kapitalismen som skal løse USAs enorme økonomiske problemer.

- Romney har nesten en religiøs tro på det private, kapitalistiske systemet. Han mener den føderale regjeringen allerede har fått en for sentral plass der skatter og byråkrati kveler initiativ og kreativitet.

Presidentvalget i USA avholdes 6. november. Foreløpig er det et tilnærmet dødt løp mellom Obama og Romney på meningsmålingene.

Kilder: New York Post, Human Events, News Busters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.