RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tiltal eller løslat Saddam

(AP)
Det internasjonale Røde Kors (ICRC) advarer USA mot å bryte folkeretten, og krever at Iraks tidligere leder Saddam Hussein enten blir tiltalt eller løslatt.

- USA definerer Saddam Hussein som en krigsfange. Krigsfanger skal løslates når en okkupasjon er over, så sant det ikke er reist tiltale mot dem, sier ICRCs talskvinne Nada Doumani til den britiske avisa The Guardian.

Okkupasjon av Irak er ifølge Bush-administrasjonen over 30. juni, da makten på papiret blir overført til overgangsregjeringen i landet.

Uklar status
Krigsfangenes framtidige status er imidlertid høyst uklar, noe ICRC er dypt bekymret over.

- Alle disse menneskene blir holdt i et juridisk vakuum. Ingen bør holdes uten å få kjennskap til sin juridiske status. Fangenes juridiske rettigheter må sikres, sier Doumani.

Da en delegasjon fra ICRC tidligere i år besøkte det beryktede Abu Ghraib-fengselet utenfor Bagdad i begynnelsen av juni, fant de 3.291 fanger.

Også i andre fengsler og fangeleirer i Irak holder amerikanske styrker tusenvis av fanger.

Skal løslates
- Om vi tar hensyn til at okkupasjonen avsluttes ved 30. juni, innebærer dette også slutten på den internasjonale væpnede konflikten. Dette er en juridisk definisjon. Når en konflikt er over, skal krigsfangene i henhold til Genèvekonvensjonene løslates, sier Doumani til The Guardian.

Amerikanske myndigheter er av en annen oppfatning, og varslet søndag at de akter å beholde tusenvis av krigsfanger også etter maktoverdragelsen 30. juni.

- Vi anslår at det fortsatt vil være mellom 4.000 og 5.000 etter 30. juni, sa en amerikansk militærtalsmann i Bagdad søndag.

Han begrunnet dette med at det daglig finner sted « anti-koalisjons-aktiviteter» i Irak.

Blant fangene USA vil beholde er Saddam Hussein og 40 andre høytstående medlemmer av det tidligere regimet. De fleste av dem holdes i isolat.

Uten advokat
Fangene blir utsatt for sporadiske avhør, men det er ikke reist tiltale mot noen av dem. Ingen av dem har heller fått besøk av sine advokater eller familien.

Familiemedlemmer hevder den amerikanske okkupantmakten bevisst unnlater å reise sak, for å kunne straffe fangene selv uten at det foreligger beviser som kan føre til domfellelse.

Saken mot Saddam Hussein vil tidligst komme for retten neste år, men USA sliter med å få noen av de øvrige fangene til å vitne mot ham.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere