Gå til sidens hovedinnhold

- To canadiere blant terroristene i Algerie

To døde terrorister som er funnet døde på gassanlegget i Algerie, var canadiere, opplyser en algerisk sikkerhetskilde.

Alger (NTB-Reuters/Nettavisen): Opplysningene er ikke bekreftet av andre kilder. Det har vært mange spekulasjoner om gisseltakernes nasjonalitet, og om hvorvidt noen var fra vestlige land.

Flere overlevende har fortalt at noen av gisseltakere snakket arabisk med tunisisk og egyptisk dialekt. Andre har fortalt om en høy, hvit mann, som angivelig skal ha blitt kalt «nordmannen» av andre gisseltakere.

- Fikk hjelp fra innsiden
Andre sikkerhetskilder hevder at de sitter på informasjon som tilsier at terroristene fikk hjelp fra innsiden.

Algeriske sikkerhetskilder har opplyst at opp mot fem av gisseltakerne har tidligere vært ansatt på gassanlegget i løpet av de siste årene. Én av dem som angivelig «jobbet på innsiden», er en fransk statsborger, opplyser kilden til Daily Telegraph.

Den antatte franskmannen skal ha skiftet side straks terroristene stormet anlegget, og deltok dermed aktivt i gisseltakingen, skriver avisen. Franskmannen skal ha blitt drept da den algeriske hæren aksjonerte mot gisseltakerne.

Algeriske sikkerhetskilder har opplyst at opp mot fem gisseltakere ble pågrepet i live.

- En av dem overga seg da han gikk tom for ammunisjon, mens to andre ble pågrepet av algeriske spesialstyrker etter å ha blitt skadd, sier en lokal sikkerhetskilde til Daily Telegraph.

- 48 gisler drept
Antall gisler som er funnet drept i Algerie, har steget til 48, sier en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten til nyhetsbyrået Reuters ifølge NTB.

Antall drepte gisler sto tidligere på 23, men etter den brutale avslutningen av gisseldramaet lørdag er ytterligere 25 personer funnet av algeriske styrker som har gjennomsøkt gassanlegget ved In Aménas, ifølge kilden.

Leting pågår fortsatt
I tillegg er 32 gisseltakere drept. Letingen pågår fortsatt, og antall døde kan derfor stige ytterligere, understreker Reuters' kilde.

Nyhetsbyrået AFP meldte tidligere søndag at til sammen 36 gisler og andre ofre var savnet eller bekreftet drept. Tre briter, én franskmann, én amerikaner og én algerier er blant dem som er bekreftet drept.

Offentliggjorde navn på nordmenn
Blant dem som fortsatt er savnet, er minst ti japanere og fem nordmenn. Statoil-sjef Helge Lund offentliggjorde søndag kveld navnene til de fem Statoil-ansatte som er savnet etter terroraksjonen i Algerie.

De savnede er:

* Tore Bech – 58 år, bosted Bergen
* Hans M. Bjone – 55 år, bosted Brandbu
* Victor Sneberg – 56 år, bosted Sandnes
* Thomas Snekkevik – 35 år, bosted Austrheim/Bergen
* Alf Vik – 43 år, bosted Grimstad

Statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Ola Borten Moe besøker mandag Statoils beredskapssenter.

Etterpå skal Jens Stoltenberg delta på et allmøte for Statoil-ansatte sammen med Statoil-sjef Helge Lund.

Dronningen og kronprinsen skal mandag formiddag besøke Statoils pårørendesenter i Bergen.

– Jeg kan bekrefte at dronningen og kronprinsen skal besøke pårørendesenteret i løpet av formiddagen, opplyser kommunikasjonssjef Marianne Hagen til NTB.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett