- Togbommene fungerte ikke

Foto: AlloverPress

Kvelden før togulykken utenfor den svenske byen Kristianstad, fungerte ikke bommene ved jernbaneovergangen. Og det var ikke første gang.

To mennesker mistet livet og 47 ble skadd da et passasjertog fredag kolliderte med et fullastet vogntog som stod fast på overgangen utenfor Kristianstad i Skåne. I Kristianstad har flere vitner etter ulykken fortalt at overgangene ved ulykkesstedet ikke er til å stole på, og at respekten for lyssignalene er forsvunnet.

- For et år siden varslet jeg om at jernbaneovergangen som ligger noen hundre meter fra ulykkesstedet ikke fungerte. Den gang blinket det rødt, men det kom ikke noe tog. Til slutt valgte mange bilister å krysse overgangen til tross for at det blinket rødt, sier Patrik Jönsson til Aftonbladet. Han er selv en flittig bruker av overgangene.

Feil på systemet
Ifølge det svenske Baneverket tyder foreløpig ingenting på at bommene eller trafikklyset ikke fungert, men undersøkelsene er ikke fullførte.

- Vi hadde feil på anlegget i Nosaby kvelden før ulykken. Da var bommene nede, men det kom ingen tog, sier Banverkets utredningsleder Lars-Erik Bergqvist. Han skal nå undersøke hvordan overgangen ved ulykkesstedet, og en annen overgang noen hundre meter lenger frem på sporet, har fungert tidligere. Bergqvist innrømmer at systemet ikke er feilfritt.

To på intensiven
- Det oppstår feil iblant, det kan bli feil på alle ting. Men hvis bommene ikke senkes når et tog nærmer seg, skal lokføreren få et signal om å stanse, sier han.

Lastebilsjåføren har selv fortalt at bommene falt ned mellom fire og fem sekunder etter at han så det røde lyset begynne å blinke.

De fleste av de 47 skadde etter ulykken, har nå blitt utskrevet fra sykehuset i Kristianstad. Sju pasienter lå søndag fortsatt på sykehuset, to av dem på intensiven. En pasient er tidligere sendt til universitetssykehuset i Lund for spesialbehandling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag