- Tør du å spørre Obama om dette, Jens?

Foto: MANDEL NGAN (Afp)

En uhøytidelig undersøkelse viser at mange nordmenn vil ha svar på dette spørsmålet.

05.09.13 21:31

En hel verden ble overrasket da varsleren Edward Snowden tidligere i år avslørte at amerikanske NSA hadde overvåket e-poster, sosiale medier, telefoner og annen nettaktivitet til både amerikanere og utlendinger utenfor USA.

En norsk delegasjon ble i forrige uke briefet om USAs omdiskuterte overvåkingsprogram PRISM i Washington.

- Vi fikk bekreftet at amerikanske myndigheter forholder seg til Wien-konvensjonen, og at norske diplomatiske stasjoner ikke overvåkes av amerikanske myndigheter, sa justisminister Grete Faremo.

- Ett spørsmål opptar oss
Men skal vi tro en uhøytidelig undersøkelse utført av Coxit, har ikke nordmenn fått tilstrekkelig med svar på omfanget av NSAs overvåkingsprogram. Byråleder i Coxit PR, Magnus Brøyn, mener Jens Stoltenberg bør stille president Barack Obama til veggs når de møtes i Stockholm onsdag kveld.

- Mange temaer er aktuelle når de nordiske statslederne møter Barack Obama i dag. Men ett spørsmål opptar nå de aller fleste av oss: Hvordan og i hvilken utstrekning foregår den amerikanske overvåkingen av nordmenns e-post- og nettaktivitet samt livet i sosiale medier? sier PR-rådgiver og ekspert på sosiale medier Magnus Brøyn til Nettavisen.

I den uhøytidelige spørreundersøkelsen til Coxit framgår det at hele 78 prosent av de 100 spurte mener at Stoltenberg på vegne av det norske folk bør be Obama om svar på hvordan NSA-overvåkingen foregår.

- Dagens møte representerer en unik anledning til å ta opp dette spørsmålet på øverste politiske nivå. Det kan være den siste naturlige anledningen for Jens Stoltenberg og den sittende regjeringen å adressere dette overfor Obama selv, sier Brøyn.

- Fortjener å få tydeligere svar
Han mener spørsmålet dreier seg først og fremst om elementære menneskerettigheter og personvernet.

- Dette er et spørsmål vi fortjener å få tydeligere svar på. Så spørs det da om Obama vil svare, som i seg selv er et visst svar.

- Det er mer eller mindre en hel verden som stiller det samme spørsmålet, enten det handler om overvåking av FN, overvåking av ambassader eller overvåking av statsledere i for eksempel Mexico og Brasil, sier Brøyn.

Han henviser til de nye påstandene om at amerikansk etterretning har overvåket presidentene i de to latinamerikanske landene.

- Tror du Stoltenberg vil stille Obama dette spørsmålet, Brøyn?

- Mye tyder på at det er andre spørsmål som vil bli prioritert i dag. Dette er også et spørsmål som det vil være litt vanskelig å stille, nettopp på grunn av spørsmålets art. Men det gjør spørsmålet enda viktigere, sier Brøyn.

På tomannshånd med Obama?
Men det spørs om den norske statsministeren får muligheten til å snakke med verdens mektigste mann på tomannshånd i Stockholm. Den danske politiske kommentatoren, Hans Engell, mener det først og fremst er den danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt Obama gjerne vil snakke med.

Det skyldes først og fremst Danmarks positive holdning til å delta i en eventuell militæraksjon mot Syria uten FN-mandat, skriver Jyllands-Posten. Norge vil som kjent ikke delta på noe Syria-aksjon uten FN-støtte.

- Det er meget mulig at Barack Obama, som står overfor viktige beslutninger i den amerikanske kongressen og regjering, gjerne vil høre med statsministeren: Kan vi regne med dere, eller hvordan ser det egentlig ut? sier den tidligere politikeren og redaktøren Hans Engell.

- Så man kan bestemt ikke utelukke at det blir en kortere samtale med Thorning og Obama fordi Danmark er det nordiske land, som har vært lengst fremme, sier han.

- Snuser ikke i folks e-poster
President Obama svarte på spørsmål om overvåkingssaken under en pressekonferanse i Stockholm onsdag ettermiddag.

- Jeg kan forsikre den europeiske befolkningen og også resten av verden om at vi ikke snuser i folks e-poster og avlytter deres telefonsamtaler. Vi leter etter alvorlige saker, sa president Barack Obama ifølge NTB.

Obama erkjente at moderne teknologi gir muligheter som kan misbrukes.

- Fordi vi kan, betyr det ikke at vi nødvendigvis skal gjøre det. Det skal være en balanse mellom mål og midler, sa Obama. Samtidig innrømmet han at det har vært tilfeller der kontrollmekanismene som skal hindre misbruk, ikke har fungert, og at USA har måttet skjerpe rutinene.

Fakta om Obamas besøk i Stockholm

* USAs president Barack Obama besøker Sverige 4. og 5. september.

* Situasjonen i Syria står trolig høyt på dagsordenen. Forhandlinger om en frihandelsavtale mellom USA og EU og klimapolitikk står også på programmet.

* 4. september deltar statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på en arbeidsmiddag Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt holder for den amerikanske presidenten og nordiske stats- og regjeringssjefer.

* Besøket var opprinnelig planlagt som en stopp på veien til et toppmøte med Russlands president Vladimir Putin i forkant G20-møtet i St. Petersburg, men ble utvidet da dette toppmøtet ble avlyst fordi Russland ga asyl til den spionsiktede Edward Snowden.

* Rundt 2.000 politimenn står for sikkerheten i forbindelse med besøket. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag