RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tortur utbredt i Irak

Sist oppdatert:
Mishandlingen av fanger er utbredt hos okkupasjonsstyrkene i Irak, hevder Amnesty International. En intern granskningsrapport fra den amerikanske hæren bekrefter påstanden.

- Granskningen vår i Irak tyder på at dette ikke er et enkeltstående tilfelle. Det er ikke nok for USA å reagere først når bildene treffer TV-ruta, heter det i en rapport fra Amnesty International.

Rapporten ble publisert etter at bilder av amerikanske soldater som mishandlet fanger gikk verden rundt. I helgen trykket avisen Daily Mirror bilder av britiske soldater som urinerte på irakiske fanger.

Umenneskelig
Amnesty International har fått flere meldinger om mishandling fra okkupasjonsstyrkene i Irak. Tidligere fanger har fortalt om utbredt tortur og umenneskelig behandling. Fangene er blitt slått, tvunget til holde seg våkne og hatt hetter over hodet flere dager i strekk. Andre skal ha blitt seksuelt mishandlet med kosteskaft og lysrør.

Amnesty krever at torturanklagene blir etterforsket av en uavhengig myndighet.

-De siste bevisene på tortur og mishandling fra Abu Ghraib-fengselet vil gjøre en allerede vanskelig situasjon enda verre. Fengslet var beryktet under Saddam Hussein. Det må ikke få bli beryktet igjen, heter det Amnesty-rapporten.

En rapport fra en intern granskningskommisjon i den amerikanske hæren avslører kollaps i kommandostrukturen ved fengslet. Rapporten var ferdig i februar, men ble først kjent gjennom tidsskriftet The New Yorker i helgen.

Ifølge forfatteren, generalmajor Antonio Taguba, har vitner fortalt om mishandling, trusler om voldtekt og angrep på fanger med hunder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere