*Nettavisen* Nyheter.

- Torturert i hemmelig fengsel

USA drev så sent som i fjor et hemmelig fengsel i Afghanistan der fanger ble utsatt for tortur, hevder Human Rights Watch mandag.

Fangene ble nektet søvn, lenket til vegger og tvunget til å høre på høy musikk i stummende mørke i dagevis, hevder Human Rights Watch (HRW).

I rapporten gruppen presenterer mandag heter det at fangene ble holdt i stummende mørke, torturert og mishandlet av amerikanske og afghanske fangevoktere i sivile klær. Fangevokternes klesdrakt tolker HRW som et tegn på at fengselet kan ha vært drevet av CIA, melder Associated Press (AP).

Lenket
«Noen av fangene sier de ble lenket fast på en slik måte at det var umulig for dem å legge seg ned eller sove, med lenker som gjorde at hendene og håndleddene deres svulmet opp eller fikk sår», heter det i rapporten, ifølge AP.

HRW har ikke snakket med fangene direkte, fordi USA ikke har tillatt menneskerettighetsorganisasjoner å besøke Guantanamobasen eller andre fangeleire utenlands, melder Associated Press.

Fangenes skildringer har blitt gitt til deres advokater, som har gitt dem videre til menneskerettighetsgruppen. HRW mener anklagene virker troverdige nok til at en offisiell granskning er nødvendig.

Eminem
I rapporten heter det at Benyam Mohammad, en egyptiskfødt fange ved Guantanamobasen som vokste opp i Storbritannia, hevder at han ble holdt fanget i leiren i 2004.

- Det var stummende mørkt og ingen lys på i rommet mesteparten av tiden. De hang meg opp. Jeg fikk noen få timers søvn den andre dagen, så hang de meg opp igjen. Denne gangen hang jeg i to dager, sier han ifølge rapporten.

Mohammad sier han ble tvunget til å høre på Eminem og Dr. Dre 20 dager i strekk før musikken ble erstattet av «spøkelseslatter og Halloween-lyder.»

- Mange gikk fra forstanden. Jeg kunne høre folk slå hodet mot veggen og dørene mens de skrek av full hals.

Granskes
Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice har sagt at USA holder seg til internasjonal lov når det gjelder behandling av fanger, men har nektet å diskutere etterretningsoperasjoner eller hemmelige fangeleire drevet av CIA.

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen har ikke selv kommentert anklagene.

Flere medlemmer av Europaparlamentet har foreslått å nedsette en granskningskommisjon for å finne ut om amerikanske agenter har holdt terrormistenkte i hemmelige fengsler på europeisk jord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag