*Nettavisen* Nyheter.

- Trå må raskt til sykehus

Foto: Privat (SCANPIX)

Sterkt nedkjølt og med frostskader blir klatreren Jarle Trå mandag kveld fraktet fra Basecamp på Mount Everest til sykehus.

25.05.09 22:30

Fjellklatreren Jarle Trå (39) fra Granvin Hordaland ble funnet i live, men skadd 6200 meter over havet på Advanced Basecamp (ABC) på Mount Everest mandag. Mandag kveld lyktes andre klatrere i området å bringe ham ned til Basecamp. Derfra startet transporten av den skadde nordmannen med bil.

Har rekvirert ambulanse
- De har begynt biltransporten. Vår ambassade i Katmandu har rekvirert ambulanse, som nå kjører til grensen, og de har løpende kontakt med et helikopterselskap, i fall det skulle bli mulig å fly ham den siste etappen til sykehus, sier pressevakt Bjørn Jahnsen i Utenriksdepartementet til Nettavisen klokka 21.30 mandag.

Han sier ambassaden i Katmandu har løpende kontakt med kinesiske myndigheter og at de har gitt muntlig tillatelse til flytransport. En skriftlig bekreftelse er lovet tirsdag morgen.

Tidligere mandag meldte klatrevennen Tormod Granheim, som har hatt kontakt med Trås ekspedisjon, at Trå var i ferd med å bli brakt ned fra ABC til Basecamp.

- Sterkt nedkjølt
- Han er alvorlig skadd. Tilstanden er kritisk. Han er sterkt nedkjølt og har frostskader på hender og føtter, sier Granheim til Nettavisen. Han forteller at det er andre klatrere i området, blant dem to nordmenn, som nå deltar i arbeidet med å frakte den skadde nordmannen ned til Basecamp, blant annet med hjelp av en yakokse.

Opprinnelig var det håp om å få fløyet Trå direkte fra Basecamp til sykehus i Katmandu, men dårlig flyvær forhindret dette, ifølge VG Nett.

Har bestilt plass på sykehus
- Det haster med å få ham på sykehus. Vi håper det kan bli en flyging direkte til sykehus i Katmandu, der det er bestilt plass. Dette ser positivt ut. Utenriksdepartementet er på saken og tar dette opp med lokale myndigheter, uttalte Granheim til Nettavisen mandag ettermiddag. Han anslo da at Trå neppe ville være framme i Basecamp før tirsdag, men allerede mandag kveld nådde altså gruppen fram med den skadde nordmannen.

- Gledet oss for tidlig
Den første meldingen da Trå ble funnet var at han var i god behold, men snart ble det klart at situasjonen var alvorlig.

- Vi ble glade da han kom til rette og fikk melding om at han klarte seg bra, men vi gledet oss litt for tidlig. Nå håper vi transporten ned til Basecamp går bra og at han raskt kommer til sykehus, uttalte Granheim til Nettavisen ved 16-tiden mandag.

Mot toppen uten oksygenflasker
Trå ble meldt savnet etter at han gikk alene mot toppen. Målet var å bli den første nordmannen som besteg Mount Everest alene og uten oksygenflasker, ifølge nettstedet friflyt.no. Han var ventet tilbake til ABC lørdag kveld. Da han ikke dukket opp ble det iverksatt en leteaksjon. Han ble funnet mandag.

Verdens høyeste
Mount Everest ligger i Himalaya på grensen mellom Tibet og Nepal og er verdens høyeste fjell. En måling fra 1999 oppgir høyden til 8850 meter over havet, ifølge Wikipedia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.