- Trekk deg eller fortell

Foto: (AP/Scanpix)

Russiske medier krever en bedre forklaring fra Ivan Rybkin på hvorfor han forsvant i fem dager, ellers bør han trekke seg fra kampen om å blir president.

11.02.04 14:57

Tirsdag dukket den russiske presidentkandidaten opp i Ukrainas hovedstad Kiev etter at han hadde vært savnet i fem dager. Rybkin ble meldt savnet av politiet og spekulasjonene gikk høyt om at han kunne vært tatt av dage.

Selv forteller Rybkin at han bestemte seg for å ta noen dager fri, og fortalte ikke engang til kona at han dro. Han sier han er overrasket over alt oppstyret turen har skapt. Den forklaringen har russiske medier vondt for å svelge.

«Være savnet»
Flere kommentatorer i russisk presse krever at Rybkin trekker seg fra presidentkampen dersom han ikke klarer å overbevise om at han er offer for en bakvaskelse for å sverte ham.

- Det er sannsynlig at denne historien markerer slutten på hans deltakelse i valget 14. mars, hvis han ikke klarer å overbevise sine kolleger og velgerne om at han ikke handlet av egen fri vilje, skriver avisen Kommersant.

Forsvinningen har skapt flere rykter blant russerne. Uttrykket «være savnet» brukes ofte om en lengre fyllekule eller et romantisk sidesprang.

Da han kom tilbake til Moskva tirsdag kveld virket Rybkin blek og mager, og fortalte at han var trøtt.

- Jeg har kommet tilbake og føler meg som om jeg akkurat har gjort ferdig en runde med forhandlinger i Tsjetsjenia. Jeg er glad for å være tilbake, sa Rybkin.

- Fortell eller trekk deg
Kommentarene har ført til spekulasjoner om at Rybkin har vært utsatt for en forbrytelse, men ikke tør å avsløre den. En annen av presidentkandidatene til valget 14. mars, Irina Khakamada, ber Rybkin fortelle alt som har skjedd.

- Dersom han har stukket av etter et plutselig innfall, er han ikke skikket til å være en politiker og bør trekke seg. Dersom han var tvunget, bør han søke asyl i London og fortelle alt, sier Khakamada.

Rybkin har vært en hard kritiker av president Vladimir Putin, og har anklaget ham for å kneble uavhengige medier og kludre til situasjonen i Tsjetsjenia. Han har imidlertid aldri hatt noen reell sjanse til å vinne over Putin i presidentvalget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.