RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Scanpix)

- Trenger global dugnad

Sist oppdatert:
Mennesker i nød og utryddelse av dyrearter er uunngåelige følger av klimaendringene.

Det er konklusjonen fra FNs klimapanel (IPCC).

Lørdag ble hovedrapporten om klimaendringer, «Synthesis Report », lagt frem i den spanske byen Valencia. Dette er sammenfatningen og konklusjonene etter IPCCs tre delrapporter tidligere i år.

- Rapporten parkerer debatten endelig. Det er ingen tvil. Nå har vi kastet bort 10 år på å diskutere om klimaendringene er menneskeskapte eller ikke. Nå har vi kanskje sju-åtte år på oss, frem til år 2015, til å stoppe utslippsøkningen i verden, sier miljøvernminister Erik Solheim til Nettavisen.

Uopprettelige skader
Konsekvensene av klimaendringene er allerede synlige. Endringene kommer til å skje stadig raskere dette århundret og kan være uopprettelige, heter det i rapporten. Den ble offisielt presentert av FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

- Menneskeheten må ta ansvar for jordas skatter, sa Ban, som også benyttet anledningen til å gratulere panelet med Nobels Fredspris , som det deler med Al Gore.

Klimarapporten viser at det er «utvetydig» at klimaet er i endring, og at endringene kan få «brå og irreversible» virkninger.

- De potensielle effektene av global oppvarming er så alvorlige og omfattende at lynrask, global handling er det eneste som kan hjelpe, sier Ban.

197580

- Det finnes reelle og overkommelige måter å behandle problemet på, sa Ki-moon, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Bibelen
IPCC-rapporten skal danne grunnlaget når FNs medlemsland møtes til klimakonferanse på Bali 3. desember. Der vil man forsøke å få til en ny internasjonal avtale om kutt i klimagasser, som skal erstatte dagens Kyoto-avtale.

Solheim håper rapportens klare funn vil føre til en konstruktiv prosess, både under Bali-forhandlingene og i forhandlingene med opposisjonen i Stortinget.

- Dette er grunnlagsdokumentet, dette er bibelen som hele klimadebatten vil hvile på de neste årene. Det er på grunnlag av funnene her at verdens statsledere skal fatte beslutninger i tiden fremover.

Miljøvernministeren har stor forhåpninger til at forhandlingene skal bære frukter, og at en ny avtale vil innebære strengere kuttkrav.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Vil kutte mer
- Dette er fullt mulig, både teknologisk og økonomisk. Det som trengs, er global politisk vilje til dugnad. Alle er enige om at man bør gjøre noe, men til nå har veldig få vært interessert i å ta regningen, mener Solheim.

Klimapanelets rapport sier at CO2-utslippene må kuttes med mellom 50 og 85 prosent på verdensbasis innen 2015, for å unngå at jordas gjennomsnittstemperatur skal stige mer enn to grader.

I Klimameldingen la regjeringen frem et mål om å kutte norske utslipp med 30 prosent innen 2020.

- Kan du love større kutt nå, etter å ha sett IPCCs rapport?

- Vi har allerede tallfestet de mest ambisiøse målene i verden. Men vi er beredt på å skjerpe kravene. Men nå sitter vi på Stortinget og diskuterer de konkrete tiltakene på de forskjellige områdene med opposisjonen. Det er summen av tallene som blir viktig.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

- Trenger 80 prosent
Miljøbevegelsen etterlyser enda høyere kutt.

- Funnene er dramatiske og viser at debatten må løftes opp på et helt annet nivå, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han mener den rike verden nå må kutte sine utslipp enda mer enn tidligere antatt.

Hauge mener utslippene må ned med 80 prosent innen 2040, ikke 50 prosent innen 2050 som klimapanelet tidligere har sagt er et minimum for å unngå at temperaturen stiger med mer enn to grader celsius.

- CO2-konsentrasjonen i atmosfæren stiger nå så rask at vi er nødt til å kutte utslippene i den rike delen av verden med hele 80 prosent i løpet av de neste 30 årene, mener Hauge.

Les den fullstendige rapporten på IPCCs nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere