*Nettavisen* Nyheter.

- Tror Netanyahu fikk kalde føtter

SLÅR  RETRETT: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Moshe Yaalon skal være enige om å legge forsøksordningen på is. Foto: Pool

Ville nekte palestinere å kjøre buss sammen med israelere.

20.05.15 11:17

Israels statsminister Benjamin Netanyahu stanser prøveordningen som skulle hindre palestinere i å pendle hjem til Vestbredden med samme busser som israelere, melder NTB.

- Jeg tror Netanyahu har fått kalde føtter, sier stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV) til Nettavisen.

Han mener saken viser at verdenssamfunnet må legge et press på Israel for å skape fred.

- Dette var det første eksempelet på det mange har advart mot, at Israel kunne bli en apartheidstat med ulike rettigheter for jødiske israelere og arabiske isralere. På Vestbredden har det vært eksempler på systematisk forskjellsbehandling, mens Israel har vært et demokrati med med like rettigheter.

Klikk på bildet for å forstørre.

REAGERTE: - Dette var det første eksempelet på det mange har advart mot, at Israel kunne bli en apartheidstat med ulike rettigheter for jødiske israelere og arabiske isralere, sier Bård Vegar Solhjell (SV). Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Onsdag vil utenrikskomiteen på Stortinget avgi sin innstilling om Norge skal anerkjenne Palestina som stat, men her kan SV bli stående alene.

- Forhandlingene om en palestinsk stat står i stampe. Israel har vist liten forhandlingsvilje. Jeg tror det er nødvendig at land i den vestlige verden legger press på Israel hvis vi skal få fred, sier Solhjell.

En myndighetstalsmann sier Netanyahu og forsvarsminister Moshe Yaalon er enige om å legge forsøksordningen med bussene på is.

Prøveordningen skulle starte onsdag og vare i tre måneder, opplyste landets forsvarsdepartement tidligere på dagen. Ordningen innebar at palestinere som bor på Vestbredden og jobber i Israel, ikke skulle få reise med samme busser som israelere.

Ordningen krevde også at palestinere krysset grensen ved samme grensepost før og etter jobb.

Hundrevis av palestinere pendler hver dag fra den okkuperte Vestbredden til jobb i Israel. De fleste av dem jobber i byggebransjen.

Israelske bosettere på Vestbredden har i flere år bedt om at palestinere må få forbud mot å bruke israelsk kollektivtransport, fordi de mener det utgjør en sikkerhetsrisiko, ifølge NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.