RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Truslene må tas alvorlig

Sist oppdatert:
Les norske terroreksperters reaksjon på al-Zawahris utspill.

Al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri truer i et videoopptak med Vietnam-lignende tilstander hvis ikke USA trekker seg ut av Irak. Ifølge Associated Press sier han at Storbritannias statsminister Tony Blairs handlinger er skyld i angrepene mot den britiske hovedstaden i sommer.

- Det er to forskjellige budskap i al-Zawahris uttalelse, både at det vil bli mer terror i Vesten, og at krigen i Irak vil bli lang og blodig, sier seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt Espen Barth Eide.

Han mener videobåndet er nok en bekreftelse på at al-Qaida kobler sammen terrorkampanjen og krigen i Irak.

- Delen av budskapet som handler om Vietnam opplever jeg som knyttet til Afghanistan og Irak. Trolig ønsker al-Zawahri å skape frykt for at krigen i Irak skal bli blodig, langvarig og mislykket, slik den var for USA i Vietnam, sier Eide.

- Autoritativ kilde
Eide mener al-Zawahri er en mann som bør tas på alvor.

- Han er en autoritativ al-Qaidakilde, og selv om al-Qaida er svekket har de også i nyere tid vist at de er i stand til å gjennomføre spektakulære angrep, sier han.

Forskeren tror ikke uttalelsen i seg selv øker terrorfaren.

- Poenget med slike uttalelser er nok å skape frykt, og ønsket deres er vel at det på lang sikt vil påvirke opinionen, sier han.

Eide mener heller ikke uttalelsen i seg selv bør gi nordmenn noen økt grunn til å frykte terror.

- Terrortrusselen er for øyeblikket større i London enn her hjemme, men jeg tror ikke den har blitt større på grunn av dette utsagnet. Personlig ville jeg ikke avlyst en London-tur på grunn av dette hvis jeg skulle dit i morgen, sier han.

- Klassiske hovedtemaer
- Al-Zawahri truer USA med nye angrep, og sier Irak vil bli en verre situasjon enn Vietnam var. Dette er blant hans klassiske hovedtemaer, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Brynjar Lia.

- Det virker ikke som han påtar seg ansvaret for Londonangrepet som sådan, men minner om våpenhvilen som Osama bin Laden tilbydde europeerne 15. april 2004.

Tilbudet om våpenhvile har ifølge Lia vært en gjenganger i al-Qaidas uttalelser siden i fjor.

- Noe av poenget med dette tilbudet er det islamske påbudet om at man skal advare sine fiender. Ved å minne om våpenhviletilbudet peker al-Qaida også på at kampen er knyttet opp mot spesifikke politiske krav, og at volden har som mål å presse USA og europeerne ut av Midtøsten, sier Lia.

- Norge fiendenasjon
Forskeren mener realismen i al-Zawahris uttalelser absolutt er til stede

- Aksjonene vi har sett taler sitt tydelige språk om at dette er en reell trussel. Det man derimot ikke vet er hvor direkte aksjonene er styrt av al-Qaidas ledelse, sier Lia.

Al-Zawahri har ved to anledninger truet Norge med angrep, i mai 2003 og oktober 2004.

- Man har i ett og et halvt år levd med vissheten om at Norge er en av al-Qaidas fiendenasjoner, men siden vi har et relativt beskjedent engasjement i Irak er trolig trusselen mot Norge mindre enn den mot for eksempel Danmark og Italia, sier Lia.

Al-Zawahri er en sentral teoretiker og intellektuell i den internasjonale jihadistbevegelsen. Han er opprinnelig fra Egypt og barnelege av utdannelse.

- Han var leder for gruppen «Egyptisk islamsk jihad» som mer eller mindre fusjonerte med Al-Qaida i 1998, sier Lia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere