RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tsunami-varsling innen 2006

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
FN har satt som mål å få på plass et varslingssystem for flodsbølger i Det indiske hav innen utgangen av 2005.

Leder for FNs internasjonale strategiavdeling for katastroferedusering, Salvano Briceno, uttalte onsdag at et varslingssystem lik det som finnes i Stillehavsområdene, kunne ha reddet tusenvis av mennesker fra flodbølgekatastrofen.

- Jeg vil at alle land langs kysten i Sør-Asia og Sørøst-Asia i det minste skal ha et enkelt men effektivt tsunami-varslingssystem innen et år, uttalte han på en pressekonferanse ifølge AFP.

- Det er ingen grunn for at dette ikke skal kunne gjennomføres. Både myndighetene i de rammede landene og firma som kan levere utstyret er klare for å handle, sa han videre.

Registrert av seismologer
Mens varslingssystemet i Stillehavsområdene fra USA til Japan og Russland er teknisk kompliserte, ønsker Briceno i første omgang å få på plass et enkelt kommunikasjonssystem som kan varsle landene langs Det indiske hav om at en tsunami kan være på vei.

Jordskjelvet som oppsto utenfor Sumatra 2. juledag ble registrert av seismologer verden over. Manglende kommunikasjonssystemer gjorde at informasjonen om dødsbølgene som nærmet seg land nådde aldri Sørøst-Asia.

Også USAs president George W. Bush går inn for et internasjonalt system som kan varsle tidevannsbølger:

- For å kunne forhindre naturkatastrofer i fremtiden, er verden nødt til å få at globalt varslingssystem for tidevannsbølger, sa uttalte han onsdag.

Under samtaler med Bush, skal Sri Lankas president Chandrika Kumartunga også ha tatt til orde for å få på plass et slikt system.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere