*Nettavisen* Nyheter.

- Tusen ganger verre enn sars

Fugleinfluensaen som herjer i det sørøst-Asia kan bli mye verre enn sars, mener mannen som ledet kampen mot sars i fjor.

06.02.04 06:55

John McKenzie, som er professor ved Queensland University, sier i et intervju med avisen The Australian at fugleinfluensaen representerer "det verst tenkelige scenario" for en influensapandemi. Det melder NTB-DPA-AFP.

En pandemi er en epidemisk sykdom som brer seg fra land til land.

- Mens sars var en vekkeklokke med tanke på hva som kan skje med influensa, er bekymringene for fugleinfluensaen og for en ny influensapandemi tusen ganger verre enn sars, sier McKenzie.

Nytt dødsfall
Hittil har 18 mennesker mistet livet etter å ha pådratt seg fugleviruset H5N1. Fredag ble en seks år gammel jente Vietnams 13. offer for sykdommen.

I tillegg har utbruddet av fugleinfluensa ført til at flere millioner kyllinger er blitt slaktet.

Fredag meldte dessuten Taiwan om nye utbrudd av det ikke fullt så hissige fugleviruset H5N2. Oppdagelsen førte likevel til at flere hundre tusen kyllinger må brennes i løpet av tre dager.

- Sars var ingen stor sak sammenlignet med hva en pandemi av influensa eventuelt vil bli, sier professor John McKenzie.

- Det skjer ting med fugleviruset som savner sidestykke, og vi har langt flere utbrudd i langt flere land enn det som er vanlig, legger han til.

Ledet sars-kampen
Den australske professoren ledet Verdens helseorganisasjons kamp mot sars da lungesykdommen raste for vel ett år siden.

Sars brøt ut i Kina i november 2002 og spredte seg til 29 land. Totalt ble på verdensbasis 8.422 tilfeller registrert og 908 mennesker døde av sykdommen.

Mikrobiologen John McKenzie ledet en WHO-delegasjon som reiste til Beijing etter utbruddet av sars. Han påpeker at sars var langt mindre smittsomt enn fugleinfluensa, som tilsynelatende har forflyttet seg fra fugler til mennesker.

Nye regioner
FN-eksperter advarte torsdag om at fugleinfluensaen kan spre seg til nye regioner dersom det ikke straks blir satt i verk tiltak.

Eksperter fra tre FN-organisasjoner, deriblant WHO og FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAO, møttes onsdag og torsdag i Roma for å diskutere hva som bør gjøres for å stanse videre spredning og eventuell smitte fra menneske til menneske.

I en felles kunngjøring framholdt de at fugleinfluensaen, som hittil er oppdaget i ti land i Asia, ikke er under kontroll, og at den vil true mennesker så lenge asiatisk fjærkre er infisert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag