RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP (Ap)

- Tviler på at kona kommer

Sist oppdatert:
Kina-ekspert tviler på at kona kommer til Oslo, men Nobelinstituttet jobber med alternative løsninger.

Liu Xia har sittet i husarrest i Beijing siden Nobelkomiteen fredag kunngjorde at fredsprisen tildeles hennes ektemann Liu Xiaobo. Kona har fortalt at ektemannen, som sitter fengslet i Kina, ba henne om å reise til Oslo for å motta den ærverdige prisen.

Men norsk Kina-ekspert tror ikke det er sannsynlig at Kina gir Liu Xia tillatelse til å delta på fredsprisseremonien i Oslo rådhus 10. desember.

- Det kommer litt an på. Nå er det et stykke fram til desember. Men hvis jeg skal tippe, så tror jeg at de ikke gjør det. De vil holde kontroll på henne, sier forsker ved Senter for utvikling og miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo, Harald Bøckman, til Nettavisen.

- Hvis de gjør det, så er det ment som en gest fra kinesisk side overfor det internasjonale samfunnet, ikke bare Norge. Det vil være en symbolsk handling, sier Bøckman.

- Hyggelig overraskelse
Direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, har ikke fått noen form for bekreftelse på om kona kan ta turen til Oslo.

- Nei, det har ikke vi noen sikker informasjon om. Men det hadde vært en hyggelig overraskelse hvis hun kommer. Det er mange som har sendt sine ektefeller til å ta imot prisen, sier Lundestad til Nettavisen.

Lundestad sier flere fredsprisvinnere av ulike grunner har sendt sine ektefeller til å motta prisen på deres vegne. Den mest kjente av dem er den burmesiske menneskerettighetsforkjemperen Aung San Suu Kyi, som satt i husarrest under fredsprisseremonien i 1991.

- Aung San Suu Kyi sendte sin mann og de to barna Alexander og Kim for å motta prisen i Oslo rådhus.

- Så det vil ikke bare være hyggelig hvis Liu Xiaobo sender sin kone, men det finnes i historisk grad presidens for det, sier Lundestad.

- Alternative planer
- Men vi baserer oss på at hvis det da skulle vise seg at hun ikke kommer, så vil vi likevel ha en seremoni. Vi arbeider med alternative planer, og det er viktig at prisvinnerens ord blir hørt uansett. Vi vil sørge for at hans ord kommer på plass, selv om verken han eller kona kommer, sier Lundestad.

Liu Xiaobo har publisert en rekke artikler som trolig vil brukes som utgangspunkt når han hedres i Oslo rådhus 10. desember. Men det blir altså intet nobelforedrag.

- Vi venter ennå på Aung San Suu Kyi sitt nobelforedrag. Hun har sagt at Norge er det første landet hun vil besøke for å holde sitt nobelforedrag når hun føler at hun kan reise ut av Burma, sier Lundestad.

Kina har reagert kraftig på tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo, og nekter å akseptere at Nobelkomiteen opererer uavhengig av Det norske storting. Kinesiske myndigheter varslet et dårligere forhold mellom Norge og Kina kort tid etter kunngjøringen.

Les også: Avlyser absolutt alt

Avlyste flere møter
Mandag fikk fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen beskjed om at møtet med Kinas viseminister for fiskeri- og landbruk ble avlyst. Påfølgende dag ble nok et møte mellom ministeren og kinesiske myndigheter avlyst.

- Det kunne man bare forvente. På en måte er dette gunstig for Kina fordi det er et passe politisk nivå å begynne på, og så kommer det til å øke med litt sterkere taklinger, sier Kina-ekspert Harald Bøckman til Nettavisen.

- Hva mener du med sterkere taklinger?

- Det som ligger foran oss er denne forhandlingen om en frihandelsavtale. Det er berammet møte i begynnelsen av desember, så da er man oppe på et politisk nivå som svir og passer Kina bra, sier Bøckman.

Behov for å vise muskler
Bøckman sier Kina den senere tid har hatt sterkt behov for å vise muskler overfor omverden.

- Dette går inn i et mønster der hvor Kina for alvor er blitt mer arrig og mer irritert på utenlandske holdninger og reaksjoner overfor Kina.

- Da Dalai Lama fikk prisen i 1989, så var de også ganske forbannet. Og da ble den norske ambassadøren kalt inn på teppet og fikk en verbal runde. Men i 1989 var Kinas omdømme helt på bunn på grunn av massakren i Peking (massakren på Den himmelske fredsplass red.anm.), så de hadde ikke så mye å svare med. Det som er forskjellig i dag er at Kina er sterkere. Det har de gitt uttrykk for. Før så måtte de bare bøye hodet, sier Bøckman.

- Hva er de verste reaksjonene Norge kan forvente fra kinesisk hold?

- Jeg tror ikke det blir noe sterkere enn seigpining av denne frihandelsavtalen. Den er nyttig for kineserne, for da prøver de ut noe nytt med en liten nasjon som vanligvis er gode å samarbeide med, men det er samtidig en god anledning for å statuere et eksempel, sier han.

Videre sir Bøckman at Kina kan komme til å avlyse politiske samtaler med Jonas Gahr Støre, dersom det da foreligger noen planlagte Kina-besøk for utenriksministeren.

- Hvis det er tilfelle, så er det en mulighet å avlyse det.

- Hjelper ikke med Obama
Fjorårets fredsprisvinner, president Barack Obama, var raskt ute med å kommentere kunngjøringen av fredsprisen for 2010. Obama krevde blant annet at kinesiske myndigheter løslater Liu Xiaobo.

Bøckman tror ikke at et eventuelt press fra Obama vil kunne styrke konas sjanser til å reise til Oslo.

- Nei, det tror jeg ikke. Det vil heller være negativt. Det har vært ganske kraftig bevegelse i Den amerikanske kongressen for å sette i gang vedtak som blir oppfattet i Kina som en ny opptrapping mot Kina, sier Bøckman og henviser til de proteksjonistiske tiltakene som drøftes blant amerikanske politikere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere