RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: KCNA / AFP)

- Tvinger USA i tale

Sist oppdatert:
NUPI-forsker tror Nord-Korea klarer å sprenge seg til forhandlingsbordet igjen. Ny ballistisk missil er på vei til utskytningsrampe.

Den siste uken har krigsterminologien preget avisoverskriftene når det gjelder Nord-Korea-konflikten, og uttalelsene er intensivert fra flere sider.

- Kan fort komme ut av kontroll
Lørdag sier USAs forsvarsminister, Robert Gates: -Vi kommer ikke til å sitte med hendene i fanget mens Nord-Korea bygger opp sin kapasitet til ødelegge ethvert mål i regionen.

Ordene falt under en pressekonferanse i Singapore, og Gates advarte også mot en økende risiko for et våpenkappløp.

- Spenningen er så høy nå at ting fort kan komme ut av kontroll. Mot den bakgrunn har talspersoner for de kinesiske myndigheter understreket at det er viktig å holde seg i ro, nettopp for å unngå en opptrapping, sier seniorforsker ved avdeling for internasjonal politikk under Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Sverre Lodgaard til Nettavisen.

USA har applaudert Kinas holdning.

- Ingen vil ha krig. Og hvis vi går ut fra at regimet i Pyongyang er noenlunde rasjonelt, gjelder dette også for Nord-Korea, sier Lodgaard.

Blodig
En eventuell krig vil bli blodig. Nord-Korea har store styrker, og den sørkoreanske hovedstaden Seol ligger innenfor rekkevidden til det nordkoreanske artilleriet. Pluss: Nord-Korea har atomvåpen.

Kremlin uttaler lørdag at Russlands president Dmitrij Medvedev og Japans statsminister Taro Aso begge krever et seriøst svar på atomprøvesprengningen som de mener representerer en utfordring til det internasjonale sikkerhetssystemet, melder Reuters.

Pyongyang har uttalt at våpenhvileavtalen fra 1953 ikke lenger er gjeldende. Det var denne avtalen som i sin tid satte en stopper for Koreakrigen.

Sør-Korea varsler at de vil trappe opp overvåkingen av hva som skjer på nordkoreansk side av grensen, blant annet med flere rekognoseringsflyginger.

Foreløpig foreligger ingen konkret informasjon rundt eventuelle sanksjoner mot Nord-Korea som følge av atomsprengningen og rakettoppskytningene.

Frykter eksport av atomvåpen
- Det som bekymrer USA mest er ikke nødvendigvis testene og sabelraslingen, men risikoen for at de kan selge teknologi til andre land og grupperinger som vil USA til livs, sier Lodgaard.

Nord-Korea spiller helt bevisst på denne frykten, mener Lodgaard, og viser til uttalelsen fra Pyongyang om at det vil bli vurdert som en krigserklæring dersom noen prøver å stoppe skipstrafikken inn til landet.

- Den underliggende beskjeden her er at Nord-Korea kan komme til å gjøre nettopp dette: altså drive eksport av atomraketter og våpenteknologi.

Forsvarsminister Gates advarte lørdag Nord-Korea mot å frakte kjernefysisk materiale ut av landet.

Lørdag siterer Reuters sørkoreanske medier som melder at Pyongyang forbereder å flytte en interkontinental ballistisk missil fra en fabrikk nær hovedstaden til en utskytningsrampe på østkysten.

Sprenger seg til forhandlingsbordet
Da USA og Nord-Korea sto på randen av krig i 1994 kom det til slutt i stand samtaler som resulterte i den såkalte rammeavtalen, som blir vurdert som svært fordelaktig for Nord-Korea, da den blant annet inneholdt en lovnad om å bygge to store atomreaktorer i landet.

Et annet eksempel på hvordan Nord-Korea har sprengt seg til forhandlingsbordet, er USAs reaksjon da Nord-Korea i 2006 for første gang testet en atomladning i 2006: Da snudde George W. Bush 180 grader og inngikk forhandlinger med Pyongyang. Dette avfødte en ny avtale året etter.

Ifølge Lodgaard er hovedmotivasjonen for våpenshowet at Nord-Korea er ute etter å få USA i tale.

- Dette sier jeg fordi vi har sett den koreografien før, i flere omganger: Nord-Korea skaper kriser for deretter å søke kompensasjon.

Men det er motvilje i Washington.

- Med alt vi vet om denne staten er det er en klar uvilje, særlig i USA, om å komme Nord-Korea i møte, men det er viktig å få fjernet våpenprogrammet og hindre videresalg. Og da må det betales en pris, sier Lodgaard.

Spår forhandlinger innen 2010
- USA vil ikke gjøre noe som kan oppfattes som en honorering av Nord-Koreas sabelrasling. Særlig med det historiske bakteppet som finnes. Men etter rakettutskytningen forrige måned, og atomsprengningen nå, stiller Nord-Korea med bedre forhandlingskort, sier Lodgaard.

Selv om Lodgaard nødig vil våge seg ut i spekulasjoner, drister han seg til å spå at partene vil ha inngått forhandlinger før året er omme.

- Men man må alltid ta forbehold når det gjelder den innenrikspolitiske situasjonen i Nord-Korea. Dette er verdens mest lukkede land, og politiske beslutningene tas i mørket, sier Lodgaard.

Krever normalisering
- Hva vil Nord-Korea kreve ved en eventuell forhandlingssituasjon?

- Nord-Korea ønsker et normalisert forhold til USA – de vil bli kvitt sanksjonene de er underlagt. De kommer trolig til å kreve en sikkerhetsgaranti mot angrep, samt økonomisk assistanse, for Nord-Korea er et land som er drevet helt på felgen rent økonomisk.

Samtidig overveier USA, Kina og andre medlemmer av FNs sikkerhetsråd nye sanksjoner mot nordkoreanerne.

Nordkoreanske styrker er nå framskutt, og står lokalisert 150 kilometer fra grensa. Det er ikke kommet informasjon om usedvanlig troppebevegelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere