*Nettavisen* Nyheter.

- Tvinges til sex i bytte mot en matbit

Foto: Kate Holt/CARE

Voldelige bander jakter på flyktninger mens tolv millioner lider av akutt matmangel.

04.08.11 09:15

Mer enn tolv millioner mennesker trenger umiddelbar nødhjelp som følge av hungersnøden som har rammet Afrikas Horn.

Les også sjefredaktør Gunnar Stavrums kommentar: Halv million barn kan dø

Millioner i fare for å dø
FN advarer om at millioner av mennesker står i fare for å dø dersom hjelpen ikke øker og dersom militante, islamistiske grupper ikke gir trygg tilgang til de verst rammede områdene.

- Dersom vi ikke opplever en massiv økning i bistanden, vil hungersnøden spre seg til ytterligere fem eller seks regioner. Titusener av somaliere har allerede dødd, og hundretusener risikerer å sulte, sier FNs nødhjelpskoordinator og undersekretær for humanitære spørsmål, Valerie Amos, i en uttalelse tirsdag.

Tørken og matmangelen tvinger mødre på flukt bort fra sine dødssyke barn.

- Det er vanskelig å forestille seg grusomheten som rammer mødre som blir tvunget til å etterlate sine spedbarn for å dø, mens de vandrer i ukevis på leting etter trygghet, sier Amos.

FN sier nå at 12,4 millioner mennesker står i fare for å sulte, og at de trenger 13 milliarder kroner for å finansiere nødhjelpen. Så langt har de fått inn under halvparten av midlene.

Voldtekter og overgrep
Titusener av mennesker forsøker nå å flykte fra de tørkerammede områdene over til flyktningeleirer i nabolandet Kenya, som også er kraftig rammet av tørkekatastrofen. Men mange av flyktningene blir utsatt for voldtekter og overgrep på vei inn til flyktningleirene.

- Vi vet at 80 prosent av de som kommer til flyktningleirene, er kvinner med barn. Det betyr at det er et stort kvinneflertall. Vi får stadig nye meldinger om kvinner som opplever seksuelle overgrep og voldtekt på veien før de kommer inn i flyktningleirene. Disse kvinnene blir automatisk mer sårbare hvis de beveger seg på lange reiser uten mannlige familiemedlemmer, sier generalsekretær i CARE, Torild Skogsholm, til Nettavisen.

Skogsholm sier det er svært vanskelig å få anslag på antall kvinner som er utsatt for seksuelt misbruk fordi ofrene frykter stigmatisering.

- De er sårbare allerede når de kommer dit. CARE er opptatt av at de skal unngå stigmatisering og at de skal få et trygt sted å være hvor de får hjelp, sier hun.

- CARE har etablert et mottakssenter i Dadaab i Kenya for kvinner som er utsatt for seksuelle overgrep. Her får de også medisinsk hjelp, sier hun.

Kan bli betraktelig verre
Skogsholm sier problemet med overgrep og voldtekt av kvinner midt i katastrofeområdet kan bli betraktelig verre om hjelpeorganisasjoner ikke handler nå.

- Vi vet av erfaring at det er kjempeviktig å drive forebyggende arbeid i forhold til seksuelle overgrep. Vi ønsker å appellere til alle dem som er i området og driver med nødhjelp om at denne problemstillingen skal tas på alvor, sier hun.

- CARE er nå ute og driver oppsøkende virksomhet utenfor leirene. De er bevisst ute og oppsøker kvinner som ferdes alene, og sørger for at de skal få den beskyttelsen de skal ha, og at de registreres slik at de får tilgang på mat og vann. Det får de ikke hvis de ikke blir registrert.

- Sex i bytte mot mat
I tillegg kommer det også inn meldinger om at kvinner blir tvunget til seksuelle tjenester i bytte mot mat.

- Vi vet at det har skjedd, men det er vanskelig å finne tall på det fordi det ikke er så mange kvinner som vil stå fram og snakke om det. Det finnes en rapport fra matkrisen i 2007 i samme område som kunne beskrive omfanget av dette. Det er igjen kjempeviktig å gjøre det vi kan for å unngå dette, slik at vi ikke opplever dette på nytt, sier hun.

- Der igjen føler jeg trang til å oppfordre alle som driver med nødhjelp i området å være bevisst på også denne problemstillingen. Dette kan forebygges dersom det gjøres noe nå, sier hun.

CARE har snakket med flere av ofrene som har opplevd grusomme overfall på reisen inn til Kenya.

- Vi ble angrepet
70 år gamle Habibi var én av 72 mennesker som reiste sammen fra Somalia til flyktningleirene i Kenya. Hun beskriver reisen til Dadaab som det verste hun noensinne har opplevd.

- Vi ble angrepet av fremmede menn. De stjal alle våre eiendeler, kvinner ble voldtatt og mennene ble banket opp, men vi takker Gud for at ingen døde, sier Habibi til CARE.

Habibi, som ikke ønsker å framstå med sitt virkelige navn, ble også voldtatt under reisen.

- Min ektemann og mine sønner var vitne til det som skjedde med oss. Det var forferdelig, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

- 2500 vil dø hver dag
Eksperter anslår at det snart vil dø 2500 somaliere hver dag. Tørken har rammet store deler av Afrikas Horn, men så langt er det erklært hungersnød i bare to regioner i Somalia. Landet er en mislykket stat som har vært uten et fungerende statsapparat siden 1991. Store deler av landet blir styrt av fryktede krigsherrer.

Begge regionene som er rammet av hungersnød, Bakool og Shabelle, er kontrollert av den militante, islamistiske gruppen Al-Shabaab.

Ifølge FN hindrer Al-Shabaab noen hjelpeorganisasjoner fra å komme seg inn i områder hvor det befinner seg 2,2 millioner trengende mennesker.

- Vi står også overfor væpnede grupper som sier de ikke ønsker vår tilstedeværelse. Vi gjør alt vi kan gjennom forhandlinger for å endre på situasjonen, sier FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos.

Giverkonferanse i neste uke
Den afrikanske union (AU) har en styrke på 9000 soldater som skal forsvare den somaliske hovedstaden Mogadishu mot den islamistiske gruppen Al-Shabaab. AU skal avholde en giverkonferanse i Addia Ababa i Etiopia neste uke for å samle inn penger til nødhjelp.

- Jeg ber det afrikanske kontinent, fra nord til sør, om å se hvordan de kan bidra med å lindre denne lidelsen, sier styremedlem i AU, Erastus Mwencha, i en uttalelse.

- Nå må alle over hele verden grave dypt i lommen sin for å redde menneskene i Somalia fra den dype avgrunnen de befinner seg i, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag