RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tyfonen er over oss

Foto: Scanpix/Reuters
Sist oppdatert:
«Nå er det virkelig ille her. Alle vinduer er knust. Vet ikke hvor vi er tryggest.»

Ved midnatt norsk tid feide tyfonen Xangsane inn over Vietnam. 200.000 vitenamesere er evakuert, melder Reuters. Norske Randi Elisabeth Larsen (24) befinner seg på et hotell i kystbyen Hoi An, der tyfonen ventes å herje som verst.

På grunn av snart flate batterier og ingen strøm får Randi Elisabeth Larsen (24) ikke snakket med Nettavisen etter at vi intervjuet henne tidligere, men hun sendte inn følgende SMS kl. 04.07: «Nå er det virkelig ille her. Alle vinduer er knust. Vet ikke hvor vi er tryggest. Vann renner inn av taket! Masse! Den er på sitt verste hittils!»

- Tyfonen traff kysten rundt fem halv seks, sa Larsen til Nettavisen tidligere på natten, en time etter at Xangsane meldte sin ankomst. Larsen er med en gruppe norske studenter i Hoi An. Hotellet ligger fire-fem km fra stranda, og det har blitt lite søvn på de norske studentene.

- Som et tog

- Det er så mye lyder. Vinden blåser og regnet pøser ned så det høres nesten ut som et tog. Men nå har det blitt lyst. Det var mer skremmende når det var helt mørkt, fortalte Larsen tidligere på natten.

Tyfonen vil være på sitt verste fram til omtrent tolvtiden før den begynner å avta i intensitet. All strømmen har gått, og på Larsens rom er det rundt 26-27 grader og høy luftfuktighet.

- Det er helt sinnssykt her ute. Palmene står på halv tolv, og sikten er kjempedårlig. Takene på flere av husene her har blåst vekk fordi mange har blikktak, sa Larsen.

Hvor er dere nå?
- Vi er inne på rommet. Ute i korridoren blåser det storm fordi de fleste hotellene har åpent nede. Den døra som går ut til takterrassen blåste i stykker ganske tidlig, og det renner masse vann i gangen. Alle har lagt håndklær foran dørene sine, og vietnameserne er ute og tørker for harde livet, sa Larsen.

Venter på braket
Hun er ikke engstelig for selve bygget, som er av mur og står godt. Foran vinduene er det tresprosser, men ikke på Larsen sitt rom fordi det ligger i øverste etasje.

- Vi har vært redde for at noe skulle fyke inn og knuse vinduene, men det har ikke skjedd. Det er derfor vi ikke har fått sove, tror jeg. Vi har ligget og ventet på å høre braket. Vi hørte at noe knuste, men det tror jeg var lenger inn i gangen, sa Larsen. Kun få timer senere var alle vinduene på rommet knust.

Hun fortalte også at vietnameserne på hotellet tar det rolig.

- Jeg tror de er mest redde for familiene sine, de som bor helt nede ved kysten.

Elefantstorm
Flere tusen mennesker er evakuert, flyvninger kansellert og fiskebåter dratt i ly. Flyplassen er også stengt.

Xangsane betyr «elefant» på språket lao. Med tyfonen kommer øsregn som kan skape både flom og ras.

Over 200.000 mennesker i fire provinser er evakuert i en operasjon som er den største på 30 år, ifølge Vietnam Television.

I Filippinene ble 61 personer drept og 81 såret. 69 personer er fortsatt savnet, melder Reuters. Hvert år blir hundre- og av og til tusenvis av mennesker drept eller drevet på flukt av tropiske stormer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere