*Nettavisen* Nyheter.

- Tysk ytre høyre kan få en kraft som kan bli stor

ANTI-ISLAM: Tilhengere av PEDIGA-bevegelsen (Patriotische Europaeer gegen die Islamisierung des Abendlandes) under en demonstrasjon i Dresden 15. desember som samlet over 17.000 mennesker. Foto: Jens Schlueter (Afp)

Nye demonstrasjoner mot islamisering i tyske byer.

05.01.15 19:15

Berlin/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Tusener av tyskere protesterer mot «islamiseringen av Europa», og et høyreorientert populistparti vokser fram. Tyskland blir nå et mer normalt, europeisk land, mener eksperter.

Les også: Her slukker de lyset for anti-islamistene

Mandag kveld skulle det igjen holdes demonstrasjoner i tyske byer som Dresden, Berlin, Köln og München. Gruppen som kaller seg Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten (Pegida), samlet før jul 17.500 mennesker til en markering i Dresden.

Morgenbladets journalist Sten Inge Jørgensen, som nylig kom med boken «Tyskland stiger fram», sier Tyskland nå er i ferd med å bli som andre land i Europa.

– Dette er en normalisering av Tyskland. Rommet for hva man kan si offentlig i Tyskland, er åpnet, og vi ser at arven etter krigen ebber ut, sier han til NTB.

Som alle andre

I land som Østerrike, Frankrike og Nederland har høyrepopulistiske og innvandringskritiske partier for lengst gjort sitt inntog.

– Det som manifesterer seg, er at tyskerne er omtrent like skeptiske til innvandring og muslimer som den europeiske befolkningen for øvrig. Dette har tidligere vært lite synlig, fordi Tyskland har hatt store problemer med å forholde seg til enhver opinion som ligner på det man så under nazitiden, sier Jørgensen.

Også førsteamanuensis Ole Letnes ved Universitetet i Agder peker på en tysk normalisering.

– Jeg vil ikke være for bastant, men det kan nok være litt større aksept enn tidligere for å uttale setningen «jeg er ikke rasist, men ...», sier han.

Med henvisning til Pegidas demonstrasjoner tok statsminister Angela Merkel et oppgjør med rasisme og fremmedhat i sin nyttårstale. Mandag skulle Kölnerdomen mørklegges i protest mot Pegidas aksjon.

– Ved å skru av flomlysene vil vi at de som marsjerer, stanser opp og tenker seg om. Utfordringen er: tenk over hvem du marsjerer skulder ved skulder med, sier domprost Norbert Feldhoff.

Klikk på bildet for å forstørre.

TOK ET OPPGJØR: Tysklands statsminister Angela Merkel tok et oppgjør med fremmedhat og rasisme i sin nyttårstale. Foto: Pool (Reuters)


Euromotstand

Samtidig stjeler protestpartiet Alternativ for Tyskland (AfD) stemmer fra de etablerte, konservative partiene. Selv om en bitter kamp om kontrollen i partiet nå avdekker ideologiske skillelinjer, har AfD vokst fra ingenting til 7 prosent på målingene. I fjor fikk partiet støtte fra over 10 prosent i tre delstatsvalg.

Jørgensen understreker at både AfD og Pegida appellerer til innvandringsmotstandere på ytre høyre.

Men AfD har hittil vært ledet av «besteborgere» og akademikere og fått mest støtte fra folk som er misfornøyde med tyskfinansierte hjelpepakker til kriserammede euroland, ikke fra innvandringsmotstandere, forklarer han.

Jørgensen peker på at AfD foreløpig ikke har noen mulighet for å få innflytelse i tysk politikk, men at det kan endre seg hvis partiet får en moderat og taktisk klok ledelse i fremtiden.

Samler kreftene?

Selv om mange tyskere uttrykker sympati med Pegida og AfD, tror ikke Jørgensen mer enn 10 prosent av velgerne kan tenke seg å stemme for deres holdninger.

Det som skremmer, er hva som eventuelt kan skje av tilnærming mellom AfD og Pegida, påpeker Letnes.

– AfD er ute med følehornene her, men på en veldig forsiktig måte. De ser at dette er veldig betent, sier han til NTB.

Forskeren viser til at AfDs nestleder var til stede på en Pegida-demonstrasjon i Dresden før jul.

– Hvis AfD beveger seg i retning av Pegida, kan man få en ytre høyre kraft i politikken som kan bli stor, sier Letnes. (©NTB)

NEI TIL PEDIGA: Pedigas mobilisering blir flere steder møtt med motdemonstrasjoner og markeringer. Se noen av bildene fra sosiale medier her.

HTML EMBED
HTML EMBED
HTML EMBEDFakta om de antiislamske protestene

* «Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten» (Pegida) ble grunnlagt i Dresden i oktober.

* Gruppen har de siste to månedene arrangert ukentlige protester mot islam og muslimsk innvandring i Tyskland.

* 22. desember demonstrerte 17.500 tilhengere av Pegida i Dresden. De ble møtt av 4.500 motdemonstranter.

* Tysklands statsminister Angela Merkel tok avstand fra bevegelsen i sin nyttårstale.

* Mandag er det varslet nye Pegida-demonstrasjoner i Dresden, Berlin og Köln. Det er varslet motdemonstrasjoner i Dresden, Berlin, Köln og Stuttgart.

* Ifølge en meningsmåling offentliggjort i nyhetsmagasinet Stern mener 29 prosent av tyskerne at demonstrasjonene er berettigede, mens 67 prosent avviser dette.

(Kilde: Ritzau, NTB) (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.