RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Tyskland hjalp USA å spionere på EU og Frankrike

Tysklands statsminister Angela Merkel  og den franske presidenten François Hollande har en del å snakke om i ukene som kommer.
Tysklands statsminister Angela Merkel  og den franske presidenten François Hollande har en del å snakke om i ukene som kommer. Foto: Yves Herman (Reuters / NTB Scanpix)
Tysk etterretning hjalp i årevis USA med å spionere på den franske regjeringen og EU-kommisjonen i Brussel, skriver tyske medier.

Avisa Süddeutsche Zeitung og TV-kanalene NDR og WDT skriver at etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND) overvåket høytstående tjenestemenn i det franske utenriksdepartementet, Elysees-palasset og EU-kommisjonen på vegne av USAs etterretningsorganisasjon NSA.

Avisa Bild skrev mandag at statsminister Angela Merkels kontor allerede i 2008 kjente til tysk medvirkning til amerikansk industrispionasje i Europa, uten å reagere.

Süddeutsche Zeitung skriver at slik industrispionasje, blant annet mot europeisk forsvarsindustri, bare har forekommet i enkelttilfeller, men at den politiske spionasjen mot Frankrike og EU er langt alvorligere.

Avsløringene er pinlige for den tyske regjeringen som for to år siden reagerte med raseri på Edward Snowdens avsløringer av NSA-spionasje i Tyskland, blant annet mot statsminister Angela Merkels mobiltelefon.

Innenriksminister Thomas de Maizière har tilbudt seg å forklare seg om avsløringene for en komité i Forbundsdagen som gransker NSAs virksomhet.

Opposisjonen har allerede anklaget regjeringen for løgn når den for to uker siden sa den ikke kjente til industrispionasjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere