- Uakseptable dødsdommer

KLAR TALE: Utenriksminister Børge Brende (H) bruker sterke ord om rettssaken og dødsdommene mot medlemmer av Det muslimske brorskap i Egypt.

KLAR TALE: Utenriksminister Børge Brende (H) bruker sterke ord om rettssaken og dødsdommene mot medlemmer av Det muslimske brorskap i Egypt. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Utenriksminister Børge Brende (H) kaller rettssaken med over 500 dødsdommer i Egypt sjokkerende og summarisk.

25.03.14 12:39

OSLO (Nettavisen): - Det er uakseptabelt at over 500 mennesker er dømt til døden i en summarisk rettssak. Dommene er sjokkerende og rettssaken gir grunn til bekymring for grunnleggende standarder i det egyptiske rettssystemet.

Det sier utenriksminister Børge Brende (H) i en uttalelse tirsdag.

Mandag ble 529 personer dømt til døden av en domstol i Minya i Egypt. Flere hundre av disse ble dømt in absentia. Tiltalepunktene var blant annet drap på en politimann og storming av en politistasjon. Ifølge de tiltaltes advokater fikk de verken tid eller mulighet til å forsvare de dømte på tilfredsstillende vis, og det ble kun avholdt to rettsmøter før dommene ble avsagt. Man venter nå på mulige anker, samt bekreftelse av stormuftien og presidenten før dommene kan fullbyrdes.

En rekke organisasjoner og politikere har uttrykt sin avsky mot rettssaken.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt kalte rettssaken grotesk mandag.

HTML EMBED


EUs utenrikspolitiske talskvinne, Catherine Ashton, uttrykte samme dag sin bekymring for rettssikkerheten i en uttalelse.

Seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty International Norge uttrykte overfor Nettavisen sjokk og vantro og sa dette kan være den mest omfattende dødsdommen i nyere tid.

Les også: - Reagerer med sjokk og vantro

Også Brende mener saken gir grunn til å stille spørsmål ved rettssikkerheten i Egypt:

- Jeg forventer at samtlige tiltalte gis muligheten til en rettferdig ankebehandling og at skyldspørsmålet vurderes individuelt for hver enkelt tiltalt. Vi har også sett flere andre domfellelser den siste tiden som reiser spørsmål ved rettssikkerheten i Egypt, sier utenriksministeren ifølge pressemeldingen fra Utenriksdepartementet.

Tusenvis er fengslet etter militærets maktovertakelse i Egypt i juli 2013. I tillegg til tilhengere av Det muslimske brorskapet, har demokrati- og menneskerettighetsaktivister blitt dømt til årelange fengselsstraffer. Journalister sitter også arrestert i egyptiske fengsler.

- Likhet for loven og rettssikkerhet er grunnleggende i et samfunn. Jeg vil oppfordre egyptiske myndigheter til å gjøre sitt ytterste for å påse at disse grunnverdiene sikres. Norge er mot dødsstraff i alle situasjoner, og jeg vil oppfordre egyptiske myndigheter til å ikke bruke denne straffemetoden, sier Brende.

- Egypt er nå i en avgjørende periode frem mot president- og parlamentsvalg. Egypt må vise at de respekterer internasjonale prinsipper for demokrati, menneskerettigheter og rettsikkerhet. Det er viktig at rettsprosessene bidrar til – og ikke motvirker – nasjonal forsoning, sier Brende.

Tirsdag holdt Brende en utenrikspolitisk redegjørelse i Stortinget. Her snakket han blant annet om forsvaret av menneskerettigheter, fordømte Russlands handlemåte i Ukraina og om forholdet til Kina.

Se hele redegjørelsen her

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.