*Nettavisen* Nyheter.

- Uavhengighet om 10 dager

Kosovo vil erklære seg uavhengig fra Serbia om ti dager, dersom nasjonalisten Tomislav Nikolic vinner presidentvalget onsdag.

30.01.08 20:18

En uavhengighetserklæring vil da ha støtte fra flere vestlige land.

- Dersom Nikolic vinner, blir det den 9. eller 10. februar, sier en høytstående kilde i Kosovo til nyhetsbyrået Reuters.

En annen kilde sier at dersom reformisten Boris Tadic vinner vil de vente ei uke med å erklære seg uavhengig.

Gulerøtter fra EU
Reformisten Boris Tadic ligger helt jevnt med Nikolic foran det viktige valget. Begge kandidater går mot uavhengighet for Kosovo, men Nikolic har valgt en langt hardere linje. Han ønsker blant annet å fryse forbindelsene til land som anerkjenner Kosovo.

EU har de siste ukene gitt flere gulerøtter til Serbia, i håp om at landet ikke velger en kandidat som trekker landet tilbake i isolasjon. Blant temaene som blir diskutert er et visumfritak for serbere ved innreise til EU.

EU står formelt bak uavhengighet for Kosovo, selv om det vil forverre forholdet til Serbias støttespiller Russland.

Utlevering av krigsforbrytere til domstolen Haag er også en viktig forutsetning EU har for å slippe Serbia inn i varmen. Krigsforbrytere som Radko Mladic og Radovan Karadzic er fremdeles på frifot.

Nasjonalisten Nikolic er imidlertid neppe særlig villig til å hjelp EU på dette punktet. Den formelle lederen for Nikolic' parti De radikale, Vojislav Seselj, er nemlig selv tiltalt for krigsforbrytelser og sitter fengslet i Haag.

Tadic forberedt på nederlag
Vestlige diplomater sier nå til Reuters at flere EU-land ønsker å vente med utsette en uavhengigheetserklæring, dersom Tadic skulle vinne valget.

Dermed gir EU serberne flere grunner til å velge Tadic, selv om de formelt seg frastår fra å gripe direkte inn i valget.

Et uavhengig Kosovo vil være et kraftig nederlang for Tadic, og EU prøver nå å hindre at resultatet blir at landet utvikler seg mot isolasjon.

De siste meningsmålingene gir Tadic en ledelse på knappe to prosent.

Russland blokkerer
Russland har blokkert alle forsøk på å få uavhengighet for Kosovo gjennom FNs sikkerhetsråd. I desember brøt også alle forsøk på å få til en forhandlingsløsning med Serbia, Russland og EU.

Natos 16.000 soldater i provinsen har i det siste fått forsterkninger, og forbereder seg på bråk etter en uavhengighetserklæring. En stor utfordring vil bli å sikre provinsens serbere, som sterkt går imot uavhengighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag