RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- UD må advare oftere

Reiselivsbransjen mener at Utenriksdepartementet er for lite konkret i sine advarsler mot enkelte feriemål. - Nordmenn bruker sunn fornuft, mener UD.

Rolf Forsdahl, reisebransjedirektør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, mener Utenriksdepartementet ikke gir god nok informasjon til norske turister og reiseselskaper. Han viser blant annet til det engelske utenriksdepartementet som et godt forbilde.

-- De er mer forbrukervennlige, og gjør det lettere å orientere seg i verdensbildet, sier Forsdahl.

I sine reiseråd begrenser UD seg som regel til å skrive at norske borgere bør vurdere nødvendigheten av å reise til bestemte reisemål. Den sterkeste advarselen departementet for øyeblikket gir, er mot å reise til Irak. Utenriksdepartementet fraråder norske borgere å reise til Irak, og oppfordrer dem som allerede er der til å forlate landet>>, heter det.

For sent

Forsdahl mener UD også ofte advarer mot reisemål som folk flest allerede vet er farlige. Reisemål som nabolandene Sverige og Danmark advarer mot, finnes ikke alltid på det norske departementets liste. Å gå ut med advarsler og reiseråd på egen hånd, er imidlertid uaktuelt for reisebransjen, ifølge Forsdahl.

-- Vi verken kan eller vil begi oss ut på en utenrikspolitisk tolkning, så vi forholder oss kun til UD. Noe annet ville være faglig uforsvarlig, sier han.

-- Gjennomtenkt
Pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet bekrefter at UD er restriktiv med å gå ut med advarsler, men understreker at dette er en veloverveid politikk.

-- Vi baserer oss blant annet på etterretningsinformasjon, og advarer ikke uten konkret informasjon i ryggen. Vi er dessuten tilbakeholdne med å gi detaljerte reiseråd, sier Klepsvik. Han mener erfaringene viser at nordmenn kan bruke sunn fornuft.

Tore Bjørgo ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) vurderte UDs informasjonsstrategi under Golfkrigen i 1991. NUPI konkluderte med at departementet burde gitt mer konkrete reiseråd.

-- Utenriksdepartementet overlot trolig i for stor grad til folk selv å vurdere hvor stor trusselen var på ulike reisemål og reisemåter utenlands. Det hadde folk flest ikke noe særlig forutsetninger for å vurdere, skriver Tore Bjørgo i NUPI-rapporten som ble publisert i Internasjonal politikk i 1992. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere