*Nettavisen* Nyheter.

- Udemokratisk valg i Russland

Foto: APF Photo/ITAR-TASS (Scanpix)

Valget i Russland i helgen oppfylte ikke internasjonale standarder fordi regjeringspartiet hadde store fordeler, sa internasjonale observatører mandag.

-Mange av kravene til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Europarådet ble ikke oppfylt, sa presidenten for OSSEs parlamentarikerforsamling, Bruce George. Det melder NTB-AFP-Reuters.

George sa at de styrende partiene hadde enorme fordeler når det gjaldt tilgang til utstyr som tilhører staten, ressurser og bygninger, og at dette førte til et fordreid valgresultat.

-Det er et gjennomgående og enstemmig synspunkt at disse manglene skaper tvil om Russlands vilje til å oppfylle europeiske og internasjonale standarder for demokratiske valg, sa han.

USA bekymret
Talsmann for Det hvite hus Scott McClellan sa den amerikanske regjeringen deler disse bekymringene, og oppfordrer medlemmene av Dumaen til å arbeide for få igjennom politiske og økonomiske reformer.

-Det omfatter å bygge opp institusjonene som er nødvendig for frie og demokratiske stater, slik som en fri presse, politiske partier og respekt for loven, fortsatte han.

Den sentrale valgkomiteen får ros for en profesjonell gjennomføring av valget. De internasjonale observatørene sier også at det er forbedringer fra forrige valg.

-Men hovedinntrykket av hele valgprosessen er at den er et tilbakesteg i demokratiseringen av Russland, sa Bruce George, som håper på forbedringer før presidentvalget til våren.

Ubalansert mediedekning
OSSE kritiserer at mediene ikke var uavhengige nok i dekningen av valgkampen. Statsmediene ga ikke en balansert dekning av valgkampen, og det ble lagt press på journalistene.

-Dette begrenset informasjonen velgerne trengte for å ta et informert valg, sier professor Rita Süssmuth, som arbeider for OSSE. Hun etterlyser større uavhengighet for det statlige kringkastingsselskapet.

På toppen av det hele nektet Putins støtteparti Forent Russland å delta i TV-debattene før valget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.