RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uhyre redd for totalt lovløse tilstander

Foto: Tara Todras-Whitehill (Ap)
Sist oppdatert:
- Mubarak har store deler av befolkningen med seg, mener professor.

Demonstrasjonene i Egypt fortsetter på åttende dagen, og rekordstore folkemengder er samlet på Tahrir Square, Frihetsplassen, i hovedstaden Kairo tirsdag.

Budskapet fra demonstrantene er enkelt: «Ned med Mubarak!». Hele verden spør seg nå: Når går Mubarak av?

Professor ved Universitetet i Oslo, Unni Wikan, tror derimot ikke Mubarak vil la seg presse.

- Jeg tror Mubarak opplever, i den situasjonen og det kaoset som er skapt, at det er en nødvendighet for folket at han blir ved makten, sier Wikan, til Nettavisen.

- Har befolkningen med seg
- Mubarak setter hardt mot hardt, og han vet at han har store deler av befolkningen med seg. Og demonstrantene setter hardt mot hardt, og de har også store deler av befolkningen med seg.

- Så her er det splittelse i folket, og foreløpig ser det ikke ut til at noen av partene kommer til å gi seg, sier Wikan, som har løpende kontakt med folk i Egypt. Hun mener demonstrasjonene vil fortsette en god stund framover.

- Men dersom det blir et maktskifte, så vil jeg tro at den nye visepresidenten, Omar Suleiman, overtar, sier professoren.

- Fortvilende medieframstilling
Professoren mener media har gikk et skjevt bilde av det som skjer i Egypt, og mener journalistene følger strømmen, og ikke har kontakt med folkedypet. På spørsmål om hva som skal til for at Mubarak skal gå av svarer hun følgende:

- Det er store menger av den egyptiske befolkningen som absolutt ikke vil at Mubarak skal gå av. Det er dette som er så fortvilende med medieframstillingen, at journalistene alle sier det samme. Og at de har ikke kontakt med hva som rører seg i folkedypet. De får meldingene på frigjøringsplassen, og der er det ett budskap stort sett.

Redd lovløshet og anerki
Professoren sier folk i Egypt er redd for at situasjonen kan bli verre for dem dersom presidenten skulle tre av, at det vil oppstå kaos, lovløshet, anarki i landet.

- Det er et stort land og mange er veldig redd for hva som kunne skje dersom regimet gikk. Ikke bare Mubarak, men også hans regjering. Svært mange uhyre redd for at det blir totalt lovløse tilstander.

- Mubarak vil ikke gå av med det første. Men jeg kan ta feil, for det hele er så uoversiktlig. Vi alle gjetter på grunnlag av det hver av oss vet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere