RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uklokt av Jens

Sist oppdatert:
Jens Stoltenberg får hard kritikk for ikke å møte Libanons president under julebesøket.

- Norge viser at de ikke er et nøytralt land. Jens Stoltenberg gjør en stor feil når han bare skal møte den libanesiske statsministeren Fouad Al-Siniora, og ikke Libanons president Emile Lahoud, sier den profilerte libanesiske kommentatoren Georg Alam til Nettavisen.

- På linje med USA
Libanon er inne i en stor politisk krise. Der den antisyriske- og amerikansk-vennlige koalisjonen med statsminister Al-Siniora i spissen kjemper mot den prosyriske og Iran-vennlige gruppen med Hizbollah, Amel-partiet, den kristne politikeren general Michel Aoun og Libanons president Emile Lahoud.

Den 18. desember drar Stoltenberg på julebesøk til FN-soldatene i Libanon. Under turen skal han også ha møte med statsminister Fouad Al-Siniora. Statsminister Stoltenbergs kontor ga torsdag uklar tilbakemelding overfor Nettavisen om hvorvidt Stoltenbergs møte med Al-Siniora er for å vise støtte til det libanesiske regjering.

Men likevel vekker det oppsikt at Stoltenberg ikke møter begge parter i konflikten.

- Dette viser at Norge er på samme politiske linje som USA om hva som skjer i Libanon, og ønsker å isolere presidenten som støtter opposisjonen. Jeg synes at deres statsminister er med på å isolere Libanons president, Lahoud, slik som USA gjør nå, sier Alam.

Les også : Statsråder ba om krig

Alam kommenterer politikk i flere libanesiske og arabiske aviser, tv- og radiostasjoner.

- Kort besøk
Statsminister Stoltenbergs kommer ikke til å møte Libanons president, Lahoud.

- Statsminister Jens Stoltenberg drar på julebesøk til FN-soldatene i Libanon. Han skal bare møte statsminister Fouad Al-Siniora og nasjonalforsamlingens president Nabih Barry. Det er kort besøk,sier politisk rådgiver Mina Gerhardsen til Nettavisen.

- Halvparten av libaneserne har ikke lenger tiltro til dagens regjering. Flere hundre tusen demonstranter har vært ute i gatene i Beirut for å kreve at den libanesiske regjeringen går av. Norge må gi klar beskjed om at de ikke tar side i konflikten i Libanon, og at de ikke er imot opposisjonen. Opposisjonen er sammensatt. Den består ikke bare av Hizbollah og Amal-partiet, men også av den kristne politikeren Michel Aoun, og særlig president Lahoud, sier Alam.

Demonstrantene i Beirut vil løse den politiske krisen i Libanon, enten ved å danne en ny samlingsregjering, eller ved nyvalg.

- Paradoks
- Uansett om statsminister Al-Siniora har rett eller ikke, så må det internasjonale samfunnet forstå at Hizbollah og Amal-partiet utgjør en stor gruppe i Libanon. Begge partiene er nå uten statsråder i regjeringen, etter at de fem ministerne trakk seg i november. Ifølge den libanesiske grunnloven må regjeringen ha representanter fra alle religiøse og etniske grupper i Libanon for å være en legitim regjering. I dag er regjeringen ikke slik, dessverre, sier Alam.

- Alle vet at Saudi-Arabia støtter statsminister Al-Siniora, og at Iran støtter Hizbollah og Amal-partiet. Men den saudiske ambassadøren møter hver dag med opposisjonen for å løse den politiske krisen. Men Norge, USA og flere EU-land møter bare med Al-Siniora og boikotter presidenten og opposisjonen. Det gjorde også Norges utenriksminister da han var i Libanon i november, sier Alam til Nettavisen.

- Det paradoksale er at Støre møtte den syriske presidenten Al-Assad, som har støttet den libanesiske presidenten. Likevel møtte ikke Støre Libanons president Lahoud, sier han.

Den arabiske ligas leder Amr Moussa lyktes ikke ennå med å finne løsning på den politiske krisen i Libanon, melder arabiske medier torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere