RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Umulig å sende Krekar ut

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
En ny lov vedtatt i Nord-Irak åpner for at mulla Krekar kan få dødsdom. - Dette var spikeren i kisten for utvisningssaken, sier advokat Brynjar Meling.

Etter tre måneder med diskusjon har det kurdiske parlamentet godkjent en antiterrorlov som åpner for dødsstraff. Loven vil bare gjelde så lenge det er en terrortrussel i området, melder AFP.

-Denne loven kan føre til brudd på menneskerettighetene. Derfor har parlamentet bestemt at loven må fjernes når det ikke lenger foreligger en terrotrussel i området, sier Muhammed Faraj.

Faraj er medlem av komiteen for menneskerettigheter i det kurdiske parlamentet.

Loven sier at enhver person som danner eller leder en gruppe som planlegger eller er innblandet i politiske drap, bortføringer, bombeangrep, flykapringer og liknende, kan få dødsstraff. Flere fengslede medlemmer av Ansar al-Islam som sitter fengslet i Nord-Irak risikerer dermed dødsdom. Det samme gjelder mulla Krekar, som dannet gruppen.

Skreddersydd
Ifølge kurdiske myndigheter var Ansar al-Islam ansvarlig for flere drap på politiske ledere mens Krekar fortsatt ledet gruppen.

Mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, mener lovgiverne kan ha vært spesielt ute etter å ramme mulla Krekar.

-Når de presiserer at loven også skal gjelde de som har dannet organisasjoner, kan det virke som en lov skreddersydd for Krekar, sier Meling til TV 2 Nettavisen.

Han peker på at anklagene mot Ansar Al-Islam er knyttet til tida etter at Krekar forlot Nord-Irak.

-Hvis det å danne en organisasjon som senere ble en terrororganisasjon skal medføre dodsstraff, sier det litt om hvilken tradisjon og rettssikkhet disse områdene har, fortsetter Meling.

Kistespiker
Han tror ikke det vil være mulig å sende Krekar tilbake til Nord-Irak, slik den norske regjeringen ønsker.

- Reelt sett har det aldri vært mulig å sende han tilbake. Det kommer det heller ikke til å bli. Dette var den siste spikeren i kisten, sier Brynjar Meling.

Utfordring
Arbeids- og integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen er svært forsiktig i sine uttalelser, og ønsker ikke å bli intervjuet om saken.

- Dette ilustrerer vanskelighetene med å få returnert mulla Krekar, sier han i en uttalelse til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere