RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Undervurderte faren for vold

Foto: HO (Reuters)
Sist oppdatert:
Politiet i Mazar-e Sharif undervurderte demonstrasjonen, sier provinsguvernør.

Guvernøren i Balkh-provinsen, Atta Mohammad Noor, tar på seg ansvaret for at politiet undervurderte styrken i demonstrasjonen som førte til angrepet på FN-hovedkvarteret der blant andre den norske offiseren Siri Skare (52) ble drept.

14 personer, blant dem sju FN-ansatte, ble drept i angrepet i Mazar-e Sharif fredag.

Det var i et møte med FNs spesialutsending Staffan de Mistura i helgen at guvernøren skal ha innrømmet at politiet undervurderte faren for vold og også reagerte for sent da situasjonen eskalerte. Det sier FN-talsmann Kieran Dwyer til VG.

FNs spesialutsending til Afghanistan, Staffan de Mistura, plasserte i helgen skylden for angrepet i Mazar-e Sharif på den amerikanske pastorens koranbrenning 20. mars.

- Jeg synes ikke vi skal legge skylden på noen afghanere, sa Mistura ifølge BBC News.

- Vi bør legge skylden på personen som produserte nyheten - personen som brant koranen. Ytringsfriheten betyr ikke rett til å fornærme kulturer, religioner og tradisjoner, sa Mistura.

Opptøyene i Mazar-e Sharif fredag startet etter en rolig demonstrasjon ved Den blå moske. Rundt tusen demonstranter samlet seg etter hvert utenfor FN-hovedkvarteret og gikk til angrep på bygningen. I angerpet ble det blant annet avfyrt en rekke skudd inne i hovedkvarteret. Det var under dette angrepet Siri Skare og flere andre personer i bygningen ble drept.

Hovedkvarteret til FNs Afghanistan-oppdrag, United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA), ligger noen hundre meter fra Den blå moske i sentrum av byen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømte fredag angrepet på FN-ansatte i Afghanistan.

- FN er i Afghanistan for å hjelpe til med gjenoppbyggingen av landet. Det er fullstendig meningsløst at FN-ansatte skal bli drept under utførelse av sitt humanitære oppdrag. Dette er et fryktelig angrep på grunnleggende humanitære og medmenneskelige prinsipper, uttalte Støre.

Se pressemeldingen fra Utenriksdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere