*Nettavisen* Nyheter.

- Urealistisk at de vil presse Jemen

Foto: Metropolitan Police (AP)

Lite trolig at USA og Storbritannia vil stille betingelser om å få Farouk utlevert, mener tidligere UD-mann.

05.01.10 15:52

Sikkerhetsanalytiker Arne Elias Corneliussen hevder i et intervju i Aftenposten at press fra nasjoner som vil bistå Jemen med å bekjempe al-Qaida-elementer i landet, vil kunne resultere med at jemenittiske myndigheter yter noe tilbake, som eksempel utlevering av den drapsmistenkte Farouk Abdulhak.

Farouk er utpekt som hovedmistenkt i drapet på norske Martine Vik Magnussen.

- Det er ikke realistisk å forvente, som sikkerhetsrådgiveren gjør, at amerikanske og britiske myndigheter vil sette utlevering av den mistenkte som betingelser når det gjelder kampen mot internasjonal terrorisme, og det vil heller ikke være heldig med slike vikarierende betingelser når det gjelder helhetlige internasjonale sikkerhetsvurderinger angående terrorfare, sier fagansvarlig for internasjonale relasjoner i Burson-Marsteller, Eirik Bergesen, til Nettavisen.

- Urealistisk med FN-hjelp
Drapssaken som etterforskes av britisk politi, har stagnert ettersom Farouk skjuler seg i hjemlandet, trolig med hjelp av sin innflytelsesrike far. Norske og britiske myndigheter har i halvannet år forsøkt å få den mistenkte utlevert til Storbritannia uten å lykkes.

- Det andre internasjonale politiske poenget er arbeidet med å få til en FN-konvensjon om utlevering. Det er heller ikke realistisk, dessverre. Det er mye det er vanskelig å få 180 land i FN til å bli enige om, og felles avtaler som gjelder utlevering er én av dem. Det er vanskelig for ett land å forplikte seg til en slik konvensjon, det vil det også være for Norge, sier Bergesen, som hadde lang fartstid i Utenriksdepartementet før han tiltrådte som PR-ekspert i Burson-Marsteller.

Les også: - Martine-saken vil eksplodere

Corneliussen, som omtaler seg selv som politisk rådgiver for Martines far og talsmann for Magnussen-familien, tror den såkalte Martine-saken vil eksplodere i amerikanske og arabiske medier ettersom Jemen nå er i det internasjonale nyhetsbildet. Bergesen mener dette er et spor i riktig retning mot en eventuell løsning på saken.

- Jeg synes det er fornuftig at en bidrar til internasjonalt mediepress, og jeg tror høy oppmerksomhet både internasjonalt og nasjonalt over tid er det mest realistiske grunnlaget for å løse denne saken. Det vil da utfordre byråkratene til å tenke kreativt, og det vil da øke muligheten for en arrestasjon hvis han da beveger seg utenfor landet. Og selvsagt å legge press på den mistenkte, hans familie og hans omgivelser, sier Bergesen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Møte i London
I slutten av januar blir det avholdt en internasjonal konferanse i London for å diskutere situasjonen i Afghanistan. Statsminister Gordon Brown har åpnet for å invitere Jemen til konferansen ettersom landet nå er blitt trukket inn i kampen mot terror.

Norge skal være representert på konferansen og kan dermed få muligheten til å snakke med jemenittiske myndigheter.

- Vil Utenriksdepartementet benytte denne anledningen til å ta opp Martine-saken med jemenittiske myndigheter?

- Svaret på det er at vi tar opp den saken overalt det er naturlig å gjøre det, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Bjørn Svenungsen, til Nettavisen.

- Frustrerende for alle parter
Utenriksdepartementet har fra flere hold, deriblant Magnussen-familien og noen stortingspolitikere, fått krass kritikk for ikke å gjøre nok i Martine-saken. Men Bergesen har som tidligere UD-ansatt stor forståelse for at saken er svært vanskelig for norske myndigheter.

- Jeg vet hvor frustrerende det er å måtte si til pressen at Utenriksdepartementet følger saken løpende. Samtidig så er det tydelig at Utenriksdepartementet tar opp saken i alle relevante fora. Det er på bordet hver gang norske myndigheter møter britiske og jemenittiske myndigheter. Men samtidig så er det spor og kanaler som en ikke kan diskutere offentlig, så det er frustrerende for alle som er involvert i saken, også byråkratene og selvfølgelig familien, sier han.

Sakens kjerne er at det ikke eksisterer noen utleveringsavtale verken mellom Storbritannia og Jemen, eller Norge og Jemen. Dermed kan ikke jemenittiske myndigheter i henhold til sin egen lov utlevere sin egen statsborger, i likhet med at norske myndigheter heller ikke har lov til å utlevere noen til Jemen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.