*Nettavisen* Nyheter.

- USA-angrep er nært

En gruppe i Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida varsler at et stort angrep på USA er nært forestående. Samtidig gransker nå spansk politi al-Qaida-sporet.

12.03.04 11:28

Planleggingen av angrepet befinner seg i siste stadium, heter det i e-posten som er signert «Abu Hafs al-Masri-brigaden/al-Qaida».

– Vi bringer gode nyheter til muslimer over hele verden. Forberedelsene til angrepet «Vinder av svart død» mot Amerika er nå 90 prosent ferdig og, dersom Gud vil, nært, heter det i brevet, der organisasjonen også hevder å stå bak torsdagens terroraksjon i Madrid, som de omtaler som «Operasjon dødstog». Angrepet krevde minst 190 menneskeliv.

E-posten ble torsdag sendt til den London-baserte avisa Al-Quds al-Arabi.

En kopi av e-posten ble fakset til nyhetsbyråene AFPs og Reuters’ redaksjoner i Dubai torsdag kveld. Ektheten er foreløpig ikke fastslått, og organisasjonen har tidligere påtatt seg angrep som det senere har vist seg at den ikke stod bak. Dette gjelder blant annet strømbruddene i USA.

Spansk politi gransker al Qaida-spor
Spanske etterforskere gransker nå kunngjøringen fra den al Qaida-tilknyttede gruppen Abu Hafs al-Masri-brigadene.

Den spanske radiostasjonen Cadena Ser meldte torsdag kveld at minst en av bombene ble utløst av en selvmordsaksjonist, men dette ble ikke bekreftet fra offisielt hold.

– Han var iført tre lag med undertøy og var glattbarbert, noe som er vanlig for arabiske selvmordsaksjonister, meldte radiostasjonen.

Til tross for at ETA tidlig fikk skylden for angrepene, medgir nå innenriksminister Angel Acebes at man ikke kan utelukke muligheten av at islamske terrorister står bak. Han viste torsdag kveld blant annet til funnet av en varebil som i slutten av februar ble stjålet fra Acala de Henares øst for Madrid, samme sted som de fire togsettene som ble sprengt kom fra.

Bilen ble senere funnet etterlatt med sju tennhetter samt et lydbånd med vers fra Koranen, og blir av spansk politi sett som et viktig spor i jakten på de skyldige.

Klar referanse
Spanske etterforskere gransker også nøye kunngjøringen fra de al Qaida-tilknyttede gruppen Abu Hafs al-Masri-brigadene, som ble sendt til flere nyhetsmedier få timer etter Madrid-bombene.

– Hvor er Amerika nå, Aznar, het det i kunngjøringen, åpenbart med klar referanse til statsminister José María Aznars helhjertede støtte til USAs invasjon av Irak for ett år siden

– Hvem skal nå beskytte deg, Storbritannia, Japan, Italia og de andre medløperne fra oss, het det videre i kunngjøringen, der terrorbombene i Madrid omtales som «Operasjon dødstogene».

«Korsfarernes Europa»
– Vi har lyktes i å infiltrere hjertet av korsfarernes Europa og slå til mot en av pilarene av korsfarernes allianse - Spania - med et smertelig slag, lød teksten videre.

Terroraksjonen i Madrid skjedde på dagen to og et halvt år etter 11. september-angrepet i USA, og i USA er frykten for nye angrep til å ta og føle på. Terrorangrepene i Madrid og de nye truslene tas svært alvorlig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.