*Nettavisen* Nyheter.

- USA avliver dyr mer humant

USAs henrettelsesmetoder er fulle av feil og mangler, mener et forskerteam som har sett på anestesi og bevissthet når fanger får den dødelige sprøyten.

15.04.05 13:53

Fanger som henrettes med dødelig gift risikerer å lide unødvendig, mener forskerne fra University of Miami, som hevder avliving av dyr skjer på en mer human måte i USA.

I en artikkel i det amerikanske legetidsskriftet Lancet ber forskerne om at bruken av gift ved henrettelser opphører for å hindre «unødvendige grusomheter», ifølge BBC.

Gifthenrettelser er den mest vanlige metoden i USA, i hovedsak fordi det blir sett på som en relativt human metode. Men nå møter denne praksisen motbør. Det stilles strengere krav til amerikanske veterinærers bruk av gift ved avlivning av dyr, hevder forskerne.

De dødsdømte fangene får først en dose sodium thiopental, som virker som en narkose. Deretter gis de en dose pancuronium bromid, som fører til lammelse. Til slutt gis klorkalium som fører til at de dør. Forskerne fant imidlertid en rekke mangelfulle og direkte sviktende rutiner knyttet til bruken av narkosesprøyten. I 43 tilfeller fant de under obduksjon et nivå av thiopental som ikke ville vært tilstrekkelig ved et kirurgisk inngrep. I 21 tilfeller fant de en så lav konsentrasjon at de dødsdømte trolig har vært ved bevissthet, ifølge BBC.

I en lederartikkel i Lancet karakteriseres dødsstraff som en grusomhet, men også som en plett på rullebladet til verdens mektigste demokrati.

- Leger burde ikke engasjere seg i drap, skriver tidskriftet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag