*Nettavisen* Nyheter.

- USA bombet sivile

Landsbyboere i Afghanistan hevder sivile ble drept i et amerikansk luftangrep mandag.

08.09.05 14:16

Innbyggerne i en fjerntliggende landsby sør i Afghanistan hevder amerikanske krigsfly bombet hjemmene deres under en militæroperasjon mot opprørere tidligere i uken. Flere sivile skal ha blitt drept og såret, skriver Associated Press (AP).

Guvernøren i provinsen Zabul Ali Khail sier de amerikanskledede koalisjonsstyrkene ”gjorde en feil” under en aksjon i provinsen, men kom ikke med detaljer.

- Det var noen tap av liv blant landsbyboerne, men jeg kjenner ikke det eksakte tallet på døde, sier han til AP.

19 døde
De amerikanske styrkene nekter for at sivile befant seg i området der kampene skjedde mandag. Tidligere har amerikanerne uttalt at 18 antatte opprørere og en amerikansk soldat ble drept i sammenstøt. Til sammen har fem amerikanere dødd i kamphandlinger i Afghanistan hittil i uken.

Associated Press snakket med to landsbyboere ved et sykehus i provinshovedstaden Qalat. Byen ligger noen timers kjøring unna landsbyen Rauf, som landsbyboerne hevder ble rammet av amerikanske styrker mandag natt og tidlig tirsdag.

- Barna gråt og var svært redde. Disse flyene tok livet av mine slektninger. Vi er fattige og uskyldige mennesker. Hvorfor dreper de oss?, Sier Sadia Bibi (50) til Associated Press.

- Propaganda
- Vår forståelse er at det ikke var sivile i området. Det var et fjerntliggende område, og målene våre var i åpent lende. De skjøt tilbake. Dette kan være propaganda, sier den amerikanske talskvinnen løytnant Cindy Moore til AP.

Kampene skal ha brutt ut da en amerikansk-afghansk patrulje kom under ild fra opprørere. Disse brukte håndvåpen og rakettkastere. Fly fra koalisjonsstyrkene ga luftstøtte under kampene.

Sporadiske angrep fra opprørere over hele landet har gitt økt bekymring for sikkerheten i forkant av valget i landet 18. september.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag