RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USA bombet vanlig hus

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Det amerikanske luftangrepet i Falluja lørdag var rettet mot et hus hvor det bodde en vanlig irakisk familie, hevder en militær leder i byen.

22 mennesker skal ha blitt drept, deriblant åtte kvinner og barn, ifølge lokale kilder.

Amerikanske okkupasjonsstyrker sier at angrepet var rettet mot et hus som ble brukt som gjemmested for støttespillere til den ytterliggående islamisten Abu Musab al-Zarqawi.

- Kun sivile i huset
Oberst Nouri Aboud i Falluja-brigaden har imidlertid en helt annen versjon:

- Vi undersøkte ødeleggelsen og så på kroppene til kvinnene, barna og de gamle. Dette var en familie, sier Aboud til nyhetsbyrået Reuters.

- Ingen utlendinger
Han hevder at det ikke var noe tegn til at utlendinger har bodd i huset, og insisterer på at ingen av Zarqawis menn befinner seg i Falluja. Zarqawi er selv fra Jordan.

Den amerikanske brigadegeneralen Mark Kimmitt sa lørdag at det dreide seg om et «presisjonsangrep», og at betydelig etterretning tilsa at medlemmer av nettverket befant seg i huset. Men det finnes ikke bevis for at Zarqawi selv var der. USA mener Zarqawi er tilknyttet al-Qaida og står bak en rekke angrep i Irak, blant annet mot oljeanlegg.

Feilbombing i Samarra?
I byen Samarra nordvest for Bagdad ble fem politimenn drept og tre såret i det som skal ha vært et amerikansk luftangrep tidlig søndag morgen, ifølge lokalt politi. Politimennene holdt vakt utenfor huset til Iraks innenriksminister Falah al- Naquib da amerikanske soldater åpnet ild fra et helikopter, skriver nyhetsbyrået DPA. Få timer tidligere ble politistasjonen i byen ødelagt i et annet amerikansk luftangrep.

Irakisk politi utelukker ikke at bygningene kan ha blitt bombet ved en feiltakelse.

Både Samarra og Falluja ligger i det såkalte sunnitriangelet hvor motstanden mot okkupasjonsmakten er stor.

Første siden mai
Angrepet i Falluja er den første amerikanske militære operasjonen mot byen siden amerikanske soldater trakk seg ut i begynnelsen av mai.

Amerikanske soldater strømmet inn i Falluja i april, og møtte sterk motstand fra irakiske opprørere. Angrepet var et svar på drapene og maltrakteringen av fire sikkerhetsvakter 31. mars.

Irakiske styrker tok over ansvaret for sikkerheten i byen i tråd med en våpenhvileavtale.

Sjiamuslimske grupper hevdet nylig at flere sivile sjiamuslimer er blitt drept av irakisk milits i byen. Drapene skal ha blitt beordret av sunnimuslimske religiøse ledere.

(NTB-AFP-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere