RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USA drepte tyske krigsfanger

Amerikanske soldater drepte og mishandlet mange tyske krigsfanger i sluttfasen av annen verdenskrig, hevder tysk fjernsyn.

I et dokumentarprogram på den respekterte kanalen ZDF denne uken het det at opp til 10.000 tyskere kan ha mistet livet på denne måten. Tyskere som ble sendt til leire i selve USA, fikk derimot svært god behandling, tilføyes det i programmet.

Programskaperne understreker dermed at utgangspunktet for dokumentaren ikke er lettkjøpt antiamerikanisme. Mange tyskere har sett skjevt på USA etter striden mellom president George W. Bush og statsminister Gerhard Schröder om Irak-krigen sist vår, som førte til krass amerikansk kritikk mot Tyskland.

- Amerikanerne tok så mange krigsfanger at de ikke hadde noen mulighet til å behandle dem i tråd med Geneve-konvensjonens betingelser, heter det i ZDF-programmet. De alliertes øverstkommanderende i Europa og senere president i USA Dwight D. Eisenhower ga derfor ordre om at krigsfangene skulle miste sin militære status.

Ved å "degradere" dem til sivilister, slapp amerikanerne å behandle krigsfangene slik Genèvekonvensjonen krever. Siden den tyske sivilbefolkningen sultet og knapt nok hadde tak over hodet, så amerikanerne ingen grunn til at Hitlers soldater skulle ha det noe bedre, heter det i dokumentaren som er laget av den anerkjente historikeren Guido Knopp.

Denne "degraderingen" falt sammen med at amerikanske soldater fikk se filmer fra konsentrasjonsleirene, der likene bokstavelig talt hopet seg opp, og der de overlevende så ut som vandrende skjeletter.

- Det fikk soldatene til å betrakte alle tyskere, sivile og militære, som jevngode med de verste nazistiske krigsforbryterne, heter det videre.

(NTB-DPA)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere