*Nettavisen* Nyheter.

- USA frustrert over PST

PST-sjef Janne Kristiansen. Foto: Kaja Engnæs Hoff (Mediehuset Nettavisen)

Ifølge AP-journalisten Adam Goldman er amerikansk etterretning frustrert over at PST ventet ett år før pågripelse av de tre terrormistenkte.

10.07.10 08:17

Først etter å ha overvåket de tre mistenkte terrorplanleggerne i rundt ett år, aksjonerte Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) da de pågrep og siktet tre for planlegging av terrorhandlinger torsdag.

Les også: al-Qaida-medlemmer pågrepet i Norge

Det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP), fikk tidlig tips om saken som skal ha blitt etterforsket både i Norge, USA og Storbritannia. Journalist i AP, Adam Goldman, forteller at den amerikanske etterretningstjenesten var frustrert over at PST brukte så lang tid.

Les også: Norsk statsborger pågrepet for terrorplaner

Ett års oppsikt
- Det rådet frustrasjon over at norske myndigheter ikke hadde pågrepet disse personene. Våre kilder sier at de har vært under oppsikt i ett år, så da spør vi oss selv om hvorfor de ventet så lenge med å pågripe, sier Goldman i en video som AP selv har publisert.

- Jeg tror det hadde noe å gjøre med lovverket i Norge, som gjorde det vanskeligere å pågripe og starte en sak der, sier han.

Goldman mener det at Norge har soldater i Afghanistan, kan ha vært med på å gjøre Norge til et mål for terrorister.

Les også: - Norge er et trygt land å bo i

Påskyndet pågripelsene
Da PST torsdag kunngjorde pågripelsene av de tre terrormistenkte, hevdet PST-sjef Janne Kristiansen at internasjonale medier satt med solide detaljer i saken som påskyndet pågripelsene av frykt for omtale som kunne skade etterforskningen.

- Vi går ut med denne saken nå fordi vi er kjent med at internasjonale medier sitter på viktige detaljer i saken. Dette er ikke en optimal situasjon, men vi har tro på at vi likevel fortsatt har en solid sak, sa Kristiansen til Nettavisen torsdag.

PST var svært sparsommelige med opplysninger om saken, og ville verken svare hvor terrorhandlingene var planlagt eller hvilken tilknytning de tre har til al-Qaida.

- Vi mottok et tips for en stund siden om at det var et mulig al-Qaida-angrep som ble planlagt i Europa. Vi la brikkene sammen og fant ut hvor dette ble planlagt, sier Adam Goldman til BBC ifølge NRK.

Fryktet omtale ville fremskynde angrep
Goldman hevder likevel at AP bestemte seg for ikke å publisere saken på tross av at de satt på mye informasjon.

- Norske myndigheter overvåket personene og sa det ikke var noen umiddelbar trussel. Vi fryktet at en omtale av saken kunne fremskynde et angrep, eller gjøre at personene som ble overvåket flyktet.

Se videointervjuet med Adam Goldman her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.