*Nettavisen* Nyheter.

- USA har ofte ingen anelse om hvem de dreper. De sikter på telefoner, ikke mennesker

USAS ØVERSTE LEDER: Det er ofte Barack Obama som har siste ord før USA henretter en person med en drone. Han fikk Nobels fredspris i 2009. Foto: Mark Wilson (Getty Images)

En varsler i USAs etterretning har lekket oppsiktsvekkende og hemmelige dokumenter til media.

NEW YORK (Nettavisen): Nettstedet The Intercept, som ble startet av Glenn Greenwald, Laura Poitras og Jeremy Scahill i 2014, har fått tilgang til hemmeligstemplede dokumenter fra USAs etterretningstjeneste gjennom en kilde på innsiden.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Dokumentene avslører blant annet at USA over en periode på bare fem måneder i 2012 drepte 19 personer som stormakten anså som trusler mot USA, men at man samtidig drepte minst 136 andre mennesker i disse angrepene.

Det betyr at nesten ni av ti personer som ble drept, ikke var personer som USA hadde på sin henrettelsesliste.

- De har ofte ingen anelse om hvem de dreper. De sikter på telefoner, ikke mennesker, sier Jeremy Scahill i et intervju med Jake Tapper hos CNN.

Når han sier at de sikter på telefoner, er dette helt riktig.

The Intercept forteller at Hellfire-missilene som skytes fra droner som regel sikter på mobiltelefoner. SIM-kortene avslører hvor en person befinner seg, og når telefonen er slått på kan telefonsignalene fanges opp av dronene.

Klikk på bildet for å forstørre.

TO SOLDATER i det amerikanske militæret følger med på en drone fra en base i Afghanistan i 2009. Foto: John Moore (Getty Images)

Etterretningsvesenet kaller det en «touchdown» når en drone treffer telefonen den sikter på. Dersom en person som USA ønsker å drepe blir tatt livet av, kalles han «jackpot», mens de utilsiktede omkomne blir automatisk klassifisert som «fiende drept i kamp».

Den anonyme varsleren mener at amerikanernes dronebruk er et problem. Dronene er i stand til å koble seg på en telefon, og dermed kan man angripe personer uten å risikere å miste soldatliv selv.

- I militærets øyne er dette en veldig rask og ren måte å gjøre ting på. Det er en effektiv måte å krige på, uten å måtte ha de massive bakkeinvasjonene som feilet i Irak og Afghanistan, sier varsleren til The Intercept.

- Nå har de blitt så avhengige av denne måten å løse ting på, at det virker som det blir vanskeligere og vanskeligere å trekke dem bort fra det jo lenger de får lov til å operere på denne måten, legger han til.

Jeremy Scahill, som er en av journalistene som i flere måneder har gjennomgått disse hemmelige dokumentene, mener at det er svært problematisk at USA henretter mennesker uten en rettsprosess.

Klikk på bildet for å forstørre.

THE INTERCEPT og Jeremy Scahill er ute med nye avsløringer. Foto: Valerie Macon (Getty Images)

- Denne taktikken dreper ikke bare feil personer, men skaper også nye fiender for USA, tror Scahill.

The Intercept har sagt ja til varslerens ønske om anonymitet fordi dokumentene er hemmeligstemplet og amerikanske myndigheter aggresivt har forfulgt andre varslere.

Kilden har gitt dokumentene til The Intercept fordi han mener at befolkningen har rett til å vite hvordan folk blir plassert på drapslister og deretter drept på ordre fra USAs øverste ledere.

- Denne elleville økningen av overvåkning av mennesker og plassere dem på lister, tildele dem numre og plassere dem på «baseballkort», å gi dem dødsstraffer uten forhåndsvarsel, hele verden over, var feil helt fra starten av, mener kilden.

Det hvite hus, Pentagon og spesialstyrken har alle takket nei til å kommentere sakene overfor The Intercept.

- Vi kommenterer ikke detaljer i hemmeligstemplede dokumenter, sier en talsperson for forsvarsdepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.