- USA kan forsatt mekle i Midtøsten

Foto: (AFP)

Til tross for støtten til Ariel Sharons ensidige delingsplan, er USA fortsatt en ærlig megler i konflikten mellom Israel og palestinerne, mener landets utenriksminister Colin Powell.

16.04.04 06:54

reaksjonene har vært mange og sterke etter at president George W. Bush godkjente at Israel skal få beholde store bosettingsområder på den okkuperte Vestbredden.

Til tross for palestinernes raseri mener Powell at USAs endrede holdning bare reflekterer det forhandlere fra begge sidene har akseptert, nemlig at Israel, uansett hvilken avtale som eventuelt måtte bli inngått, ville beholde noen bosettinger på okkuperte landområder.

- Realitetene
- Slik jeg ser det har vi ikke i det hele tatt forlatt vår rolle som en ærlig megler, sa Powell da han møtte journalister torsdag kveld.

- Realiteten er at tidligere forhandlinger konkluderte med at tilpasninger ville være nødvendig. Det er ingen grunn til å forvente at ikke fremtidige forhandlinger vil komme til den samme konklusjonen, la den amerikanske utenriksministeren til.

Uformelt har det lenge vært erkjent at en endelig avtale mellom Israel og palestinerne ville inkludere et bytte av landområder. Men et slikt bytte skulle skje etter forhandlinger mellom Israel og palestinerne, og ved at palestinerne fikk noe igjen for slike innrømmelser.

Okkupert land
FNs generalsekretær Kofi Annan kritiserer Bush for å overse palestinernes ønsker, mens EU understreker at unionen ikke vil akseptere noen endring av grensene med mindre begge partene er enige om dette.

President Bush kunngjorde onsdag at han støtter statsminister Ariel Sharons plan om en israelsk tilbaketrekking fra Gazastripen. Det betyr at Bush samtidig aksepterer at Israel beholder noen av de landområdene på Vestbredden som landet okkuperte i 1967.

Den amerikanske presidenten sluttet seg også til det israelske kravet om at palestinske flyktninger ikke kan forvente å få vende tilbake til hjemme sine inne i Israel.

- Drept forhandlingene
Palestinerne mener dreiningen i USAs politikk i praksis har drept fredsforhandlingene, som har ligget i dvale i flere måneder.

USA har i flere tiår vært den viktigste megleren i konflikten, til tross for at mange arabere mener landet ikke er upartisk fordi det er Israels viktigste allierte.

Utenriksdepartementets talsmann Richard Boucher innrømmer at den nye amerikanske politikken kan få innflytelse på partenes holdning under fremtidige samtaler. Powell mener på sine side dreiningen ikke betyr at en på forhånd skal dømme hva utfallet av nye fredsforhandlinger vil bli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag