- USA kan gå til krig igjen

Foto: (Reuters)

USA går til krig igjen, alene om det så skulle være, for å ivareta verdens sikkerhet, sier president George W. Bush.

Uttalelsen kommer i et intervju med Storbritannias største tabloidavis, the Sun. Bush reiser tirsdag til Storbritannia, hvor han blant annet skal møte dronning Elizabeth og statsminister Tony Blair.

- Tvunget til handling
I intervjuet med the Sun sier Bush at han følte seg tvunget til å handle etter terrorangrepene 11. september 2001.

- Jeg var på Ground Zero etter angrepene. Jeg husker disen og luktene og døden og ødeleggelsene. Jeg vil alltid huske det, sier Bush, og fortsetter:

- Jeg bestemte meg der og da. Vi var i krig og vi skulle vinne krigen. Og jeg er like fast bestemt på det i dag, sier bush til avisen ifølge Reuters.

Tryggere verden
Bush påpeker at amerikanske styrker og deres allierte har gjort slutt på Saddam Husseins tyranni i Irak, ødelagt Osama bin Ladens al Qaida-nettverk i Afghanistan og tvunget FN til å snu ryggen til terror. Bush mener at verden er blitt et tryggere sted å være etter Irak-krigen.

- Ja, mye tryggere. Den frie verden har sett trusselen i øynene. For å gjøre verden trygg, må du få øynene opp for virkeligheten. Og den virkeligheten er at det er kaldblodige drapsmenn som forsøker å true, skape frykt og forme viljen til den siviliserte verden, sier presidenten.

Om drapsmennene sier Bush:

- De er tålmodige, de er dødelige, de dukker opp og de vil ødelegge. De vil drepe barn like gjerne som noen i militæruniform.

Demonstrasjoner
Bush er ingen populær mann i Storbritannia. Et flertall av britene var imot beslutningen om å invadere Irak, og tusenvis av mennesker kommer til å demonstrere når Bush kommer til øyriket tirsdag.

Sikkerhetsoppbudet rundt presidentparet er imidlertid enormt, og det er derfor slett ikke sikkert at de mange demonstrantene vil komme innenfor presidentens synsvidde.

Også statsminister Tony Blairs popularitet har rast etter Irak-krigen, hvor ingen masseødeleggelsesvåpen ble funnet. Bush sier imidlertid at avgjørelsen om å gå til krig ikke må dømmes på grunnlag av kortsiktige resultater.

- Jeg setter store mål. Jeg vet at det vi gjør kommer til å ha en positiv effekt på verden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.