RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USA og Israel avgjør

Foto: Arkivfoto: EPA/OMAR RASHIDI-PALESTINIAN AUTHORI
Sist oppdatert:
- USAs president George W. Bush og Israels statsminister Ariel Sharon bør nå rekke ut en fredelig hånd til palestinerne, oppfordrer SV-leder Kristin Halvorsen.

- Nå er det opp til Bush og Sharon. De bør snarest mulig ta et initiativ for å få til et selvstyre i Gaza, som er noe mer enn et isolert område, og finne en løsning for Vestbredden, sier Halvorsen.

Det vil gi det nye palestinske lederskapet en mulighet til å gå videre på en fredelig vei etter Arafts død, mener SV-lederen.

Respekt
Halvorsen håper israelerne vil vise palestinerne respekt i sørgetiden etter avdøde president Yasser Arafat.

Hun tror ikke det er mulig å erstatte palestinernes leder gjennom mer enn 40 år.

- Nei, det tror jeg ikke. Ikke som symbol på overgangen fra væpnet kamp til forhandlinger om politiske løsninger. Ikke som symbol på palestinernes krav om en egen stat.

Epoke
Arafats død er avslutningen på en epoke i palestinernes historie, fastslår Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund. Han håper samtidig Arafats død blir starten på noe nytt og bedre.

- Maktvakumet han etterlater seg er reelt. Arafat hadde en unik posisjon. Jeg er redd krefter som Hamas og Hisbollah vil prøve å utnytte det på en negativ måte og forsøke å ta kontrollen, sier Høglund.

Samlende
Han peker på at Arafat har vært en samlende og sterk leder for palestinerne, og mener det blir vanskelig å fylle tomrommet han etterlater seg.

- Men det er mulighet for at nye og mer moderate krefter kommer opp og fram, sier han.

Høglund mener det er avgjørende framover at den sittende palestinske statsministeren og kjernen i den nåværende ledelsen opptrer samlet.

Hva skjer etter Arafat?
Borgerkrig
Mer terror
Politisk kaos
Fred og stabilitet
Bryr meg ikke

Se resultat
- Jeg håper de legger opp til en prosess som har befolkningens tillit. Hvis ikke er de ute og kjøre. Det er det som blir spennende å se, om palestinerne i den sorgen de føler nå, samler seg bak dagens lederskap, eller i enda større grad samler ser om ytterliggående krefter, sier han.

LIvsverk
Yasir Arafats livsverk var å sette den palestinske saken øverst på den internasjonale dagsordenen, sier Sp-leder Åslaug Haga.

- Med utrettelig vilje, men tidvis med uakseptable midler, løftet Arafat en glemt sak. Som talsmann for palestinerne bidro han til verdensamfunnets aksept av palestinernes legitime rett til til en egen stat, sier Haga

Kampen for en egen palestink stat forsetter etter hans død, sier hun.

- Dessverre får han ikke oppleve dette, sier Sp-lederen.

Tungt
Verdenssamfunnet må legge et tyngre press på Israel for opprettelse av en reell og levedyktig palestinsk stat, mener Åslaug Haga.

Hun tror de palestiske selvstyremyndighetene får en tung oppgave i tida framover, både når det gjelder å få til samling om ett nytt lederskap og i forhold til Israel.r.

- Det internasjonale samfunnet må nå sikre at det nye palestinske lederskapet får støtten de trenger for å håndtere denne situasjonen, sier Haga.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere