RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USA og Russland avgjør Georgias skjebne

Sist oppdatert:
– Det er helt avgjørende hva Russland og USA nå gjør. Situasjonen i Georgia er svært farlig, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomiteen.

Georgias president Eduard Sjevardnadse erklærte lørdag unntakstilstand i landet, etter at hundrevis av demonstranter lørdag tok kontroll over parlamentet.

Opposisjonen har utnevnt en av sine ledere, parlamentsmedlemmet Nino Burdsjanadse, til ny midlertidig president.

–Det er all grunn til å være urolig. Jeg frykter at det blir en voldelig utvikling i landet, med mindre regimet er så til de grader råtnet på rot at det faller raskt. Men situasjonen er svært uklar, og det er vanskelig å vurdere hva som kommer til å skje, sier generalsekretær Bjørn Engesland i Den norske Helsingforskomiteen til NTB.

- Lå i luften
Han kom tilbake fra et besøk i Georgia for to uker siden. Allerede da lå det i luften at noe var i ferd med å skje.

–Opposisjonen sa at folk ikke ville akseptere et valgresultat som ikke reflekterte folkeviljen. Da ville de gå ut i gatene. Og det er jo det som er skjedd, sier Engesland.

USA og Russland
Han mener det nå er helt avgjørende å få stabilisert situasjonen i landet ved press utenifra, for å unngå at det bryter ut borgerkrig.

–Det blir helt avgjørende hvordan Russland og USA forholder seg til dette, men det er uklart hva Russland kommer til å gjøre, sier Engesland til NTB.

Håper på voldfri løsning
Norske myndigheter håper den dramatiske politiske konflikten i Georgia vil løses uten vold, og ser tegn til håp.

–Det som skjer nå er helt klart en kraftig opptrapping av den vanskelige situasjonen. Men etter det vi vet er det fortsatt rolig i Tbilisi, sier statssekretær Kim Traavik (H) til NTB.

–Georgisk politi har så langt holdt avstand til demonstrantene. Det er et håpefullt tegn. Det kan være et uttrykk for at regimet ikke er innstilt på å ta i bruk ordensmakten for å stanse protestene, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere