RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USA sender milliarder i døden

Foto: Scanpix/AP
Fidel Castro hudfletter USA i sin første avisartikkel siden han ble syk.

Akkurat som i tidligere tider er George W. Bush gjort til offeret for Fidel Castros skarpe penn. For første gang siden han ble syk i fjor sommer har Cubas aldrende president skrevet en lederartikkel i partiavisen Granma.

Castro ble i all hast lagt på operasjonsbordet i fjor sommer, men han skal nå være klar for å gjøre comeback.

Biodrivstoff
I lederartikkelen som ble publisert torsdag, tar Castro et kraftig oppgjør med USAs bruk av biodrivstoff, melder Reuters.

Castro mener USA dømmer over 3 milliarder mennesker til sultedøden fordi landet støtter at det dyrkes blant annet sukkerrør til bruk i produksjonen av bioetanol. Castro frykter det kan føre til at fattige land velger å satse på produksjon av bioetanol fremfor å dyrke mat som folk kan spise.

- Dette er ikke et overdrevet tall, det er et forsiktig anslag, skriver Castro.

- Den uhyggelige ideen om å gjøre mat om til drivstoff er blitt etablert som den økonomiske linjen i USAs utenrikspolitikk, heter det i artikkelen. Castro viser også til et møte mellom Bush og amerikanske bilprodusenter.

Lederartikkelen ble distribuert til korrespondenter verden over i en e-post tidlig torsdag. Den er skrevet i samme apokalyptiske stil som tidligere har kjennetegnet Castros taler om USA.

Venezuelas president Hugo Chavez er blant Castros nærmeste allierte, og det er ingen hemmelighet at Venezuelas store oljeressurser er landets trumfkort i internasjonal sammenheng.

Tilbake neste måned
Bolivias president Evo Morales sa i midten av mars at Castro er tilbake for fullt 28. april.

Den dagen markeres treårsdagen for det regionale samarbeidet Alba og seks presidenter er ventet til Havana. Til bolivianske medier sa Morales at «høytidsdagen sammenfaller med at vår bror Fidel er tilbake som Cubas president».

Castros bror Raul har styrt Cuba siden operasjonen i slutten av juli i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere