RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA trekker seg fra FNs menneskerettighetsråd


USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, vil kunngjøre at USA trekker seg fra FNs menneskerettighetsråd tirsdag ettermiddag lokal tid, melder NBC News.
USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, vil kunngjøre at USA trekker seg fra FNs menneskerettighetsråd tirsdag ettermiddag lokal tid, melder NBC News. Foto: Don Emmert (AFP)
Sist oppdatert:
Nyheten kommer kun dagen etter at landet ble kritisert for Trump-administrasjonens «nulltoleranse»-politikk.

Donald Trump-administrasjonen har besluttet å trekke USA fra FNs menneskerettighetsråd.

Det kunngjorde landets FN-ambassadør Nikki Haley tirsdag. Hun bekreftet dermed opplysninger fra FN-kilder som hadde fortalt at USA planla å forlate rådet.

Haley sier USA ikke vil være medlem av en «hyklersk» organisasjon som gjør menneskerettighetene til latter. Videre mener hun at rådet har vært preget av overdreven kritikk av Israel.

– I altfor lang tid har Menneskerettighetsrådet vært en beskytter av dem som bryter menneskerettighetene, og en pøl av politisk slagside.

Rådet er også mange ganger tidligere blitt gjenstand for kritikk. En viktig årsak er at land som er kjent for hyppige brudd på menneskerettighetene, har mulighet til å bli valgt inn i Menneskerettighetsrådet.

Trump-administrasjonen har truet med å trekke seg tidligere, senest i mars. Årsaken skal være FNs resolusjoner mot Israel. 

- Når menneskerettighetsrådet behandler Israel verre enn Nord-Korea, Iran og Syria så er det rådet selv som er tullete og uverdig sitt navn. Det er nå tid for de landene som er bedre på å kreve endringer, skal Haley ha uttalt da, ifølge avisen. 

- USA fortsetter med å vurdere vårt medlemskap i menneskerettighetsrådet. Vår tålmodighet er ikke ubegrenset. 

Les mer: Fox News-kommentator vekker oppsikt med uttalelser om interneringsleirer

Trekker seg fra flere internasjonale avtaler

Amerikanerne har den siste tiden rukket å trekke seg fra flere internasjonale avtaler. 

Ved årsskiftet trakk landet seg fra UNESCO, også da med argumentet om at FN er antiisraelsk.  I mai trakk amerikanerne seg også fra Iran-avtalen, om Irans omstridte atomprogram, og siden også fra Paris-avtalen. 

USAs førstedamer vil ha slutt på internering av barn

Meldingen kommer altså kort tid etter kritikkstormer mot landets nye nulltoleransepolitikk, som gjør at barn skilles fra familiene sine og blir plassert i interneringsleirer. 

2.300 barn, over 100 av dem under fire år gamle, er siden april satt i slike interneringsleirer etter å ha blitt tatt med tvang fra foreldre som anklages for å ha tatt seg ulovlig over grensa fra Mexico.

Kritikken mot Trump-administrasjonen er massiv, og søndag tok USAs førstedame Melania Trump til orde for å få en slutt på praksisen.

– Fru Trump avskyr å se barn og foreldre skilt fra hverandre og håper begge sider i politikken kan komme sammen for å oppnå en vellykket innvandringsreform. Hun mener vi må være et land som følger alle lover, men også et land som styres med hjertevarme, sa en talskvinne.


Umoralsk

Laura Bush, kona til Republikanernes tidligere president George W. Bush, var langt krassere i sin kritikk.

– Jeg forstår nødvendigheten av å forsterke og beskytte grensene våre, men denne nulltoleransen er grusom. Den er umoralsk, og den knuser hjertet mitt, skrev hun i et innlegg i Washington Post søndag.

Tidligere førstedame Michelle Obama sluttet opp om kritikken og gjenga Bushs uttalelse på Twitter, samtidig som hun slo fast at sannheten noen ganger må komme foran partipolitikken.


Skammelig

Hillary Clinton fulgte også opp og slo i en tale i New York fast at Trump-administrasjonens interneringspolitikk vitnet om «en moralsk og humanitær krise».

90 år gamle Eleanor Rosalynn Carter slutter også opp om kritikken og kaller Trump-administrasjonens politikk skammelig.

– Praksisen og dagens politikk, som fjerner barn fra sine foreldre på grensa mot Mexico, er skandaløs og en skam for landet vårt, sier hun i en kommentar.

Les mer: Eks-CIA-direktør kobler Trumps «nulltoleranse» til Nazi-Tyskland

– Ren tortur

Amnesty International kaller Trump-administrasjonens praksis for «ren tortur».

– Dette er en spektakulær og grusom politikk, der redde barn blir revet bort fra foreldrenes armer og tatt med til overfylte fangesentre, der de i praksis bures inne. Dette er ingenting annet enn tortur, slår lederen for Amnestys virksomhet på det amerikanske kontinent, Erika Guevara-Rosas, fast.

– De alvorlige mentale lidelsene myndighetene med overlegg påfører for å tvinge disse familiene, betyr at disse handlingene oppfyller definisjonen på tortur, både i henhold til amerikansk og internasjonal lov, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere