*Nettavisen* Nyheter.

- USA-troppene må bli

Foto: (Reuters/Scanpix)

Iraks midlertidige president, Ghazi al-Yawer, sier det vil være galskap å be USA og deres allierte om å trekke ut troppene sine nå.

01.02.05 12:22

Allikevel åpner han for at noen av de 170.000 soldatene kan forlate Irak mot slutten av 2005, melder AP. Utenlandske tropper bør ifølge al-Yawer ikke forlate landet før etter at Iraks sikkerhetstropper er etablerte, landets sikkerhetssituasjon er forbedret og noen terroristgrupper er eliminerte.

- Det er bare tull å spørre troppene om å dra i det kaoset og det maktvakuumet som er i Irak nå. Mot slutten av året er det mer aktuelt, sa presidenten.

Sunnimuslimen al-Yawer har tidligere sterkt kritisert enkeltaspekter ved den amerikanske militære operasjonen i Irak, inkludert den tre uker lange beleiringen av Fallujah i april.

- Det ble gjort noen feil under okkupasjonen, men for å være ærlig så tror jeg alt i alt at de utenlandske troppene i Irak har bidratt på en positiv måte. Det var verdt det, forteller al-Yawer videre.

Han sier at utenlandske tropper ble oppfordret til å bli igjen i Irak etter at okkupasjonen formelt tok slutt den 28. juni i fjor, på grunn av sikkerhetssituasjonen. Presidenten innrømmer også at den USA-ledede invasjonen og kollapsen til Saddam Husseins regime skapte problemer i landet.

- De utenlandske troppene er en del av problemet, og nå prøver vi å få dem til å bli en del av løsningen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag