RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Uskyldige nordmenn trukket inn

Sist oppdatert:
Brasiliansk politi innrømmer at flere norske forretningsmenn ble trukket inn i hvitvaskingsoperasjonen i Natal ved en feiltakelse.

- Advokaten Francisco de Assis Costa Barros og nordmennene NN og YY har ikke vært involvert i de kriminelle aktivitetene, sier politiinspektør Rômulo Berrêdo nå.

Det var på politiets første pressekonferanse onsdag formiddag at en plansje over B-gjengens nettverk ble vist fram.

- Deler av plansjen var ukorrekt, og burde ikke ha vært vist til pressen, innrømmer Rômulo Berrêdo nå, ifølge Tribuna do Norte.

- Driver lovlydig
På illustrasjonen, som blant annet ble publisert i en sladdet versjon i VG torsdag, går det frem at advokaten, NN og YY var partnere av de fengslede nordmennene. Ifølge Berrêdo hadde disse tre et lovlydig og legitimt forretningsforhold til de tre som nå sitter fengslet.

- Det føderale politiet går god for at de driver lovlydige forretninger. De hadde et forhold til de fengslede utlendingene, men det betyr ikke at de var involvert i hvitvaskingen. Forholdet deres var kommersielt og på riktig side av loven, sier Berrêdo.

Til sammen 13 personer ble pågrepet i «Operasjon Paradis» i Natal denne uken. Tre av dem er norske forretningsmenn.

Advokat Francisco de Assis Costa Barros ble overrasket da hans navn ble trukket inn i den omfattende politioperasjonen.

Redd for ryktet
- Dette har allerede skadet Natals rykte. I går fikk vi bekymrede telefoner fra Sverige, Spania, USA og Norge, og en av våre banker frøs alle transaksjoner fra Norge. Det er ikke rettferdig at noen få ødelegger ryktet til hele bransjen, sier Costa Barros gjennom et talskvinne på sitt kontor, til Nettavisen.

Han understreker at han alltid forsikrer seg om at klientene hans handler med lovlydige penger.

- Denne saken setter en rekke prosjekter i delstaten i fare, legger han til.

Ifølge Rômulo Berrêdo er det flere av personene som inngår i politiets plansje som ikke er involvert i hvitvaskingen av B-gjengens penger, og som ikke har kjent til hva som har foregått, men som ganske enkelt har gjort lovlydige forretninger med de involverte.

- Plansjen viser de kommersielle relasjonene mellom personene, og både legale og illegale transaksjoner. Dette ble ikke forklart til journalistene onsdag, sier han.

Spesialceller
Tre nordmenn og fire brasilianere sitter fortsatt fengslet i Natal. Ifølge lokalavisene sitter de fengslede i celler som de må dele med en annen person. De hadde torsdag ikke fått snakke med sine advokater og heller ikke med familiemedlemmer. De brasilianske advokatene som er pågrepet, får imidlertid spesialbehandling i fengselet.

En av advokatene ble løslatt torsdag, mens en annen sitter på enkeltcelle et annet stred enn de øvrige fengslede.

I tillegg har to av B-gjengens ledere sittet fengslet i Natal siden mars.

Beholder leiligheter
Politiet har nå begynt det nøysomme arbeidet med å gå gjennom den enorme mengden dokumenter som ble beslaglagt i aksjonen tirsdag og onsdag. Tre representanter fra Økokrim er også på plass for å hjelpe brasiliansk politi.

Politiet forsikret i går at nordmenn som har kjøpt leiligheter av de involverte, med all sannsynlighet for beholde leilighetene. Hotellanlegg vil også trolig fortsatt holde åpent.

- Vi skal se på hver enkelt sak, og hvordan salget foregikk, men de solgte leilighetene vil ikke bli beslaglagt, sier Berrêdo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere